Alegeri Franța. Extrema dreaptă, devansată de stânga radicală

Liderii Noului Front Popular (NFP), care reuneşte partidele de stânga, şi-au manifestat intenţia de a guverna după rezultatele parțiale ale alegerilor, care îi plasează ca prim grup parlamentar, însă departe de o majoritate absolută.

Citește și: Alegeri decisive în Franța. Extremiștii ar putea schimba direcția în care merge Europa

Premierul Gabriel Attal a declarat că îşi va prezenta luni demisia preşedintelui Republicii, deşi a precizat că va continua să îşi exercite atribuţiile "atâta timp cât datoria o va cere".

Alegeri Franța. Ce a transmis președintele Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron va avea nevoie de timp pentru a examina rezultatele alegerilor legislative de duminică şi structura noii Adunări Naţionale înainte de a decide asupra guvernului care ar putea fi format, a anunţat duminică seara Palatul Elysee.

"În rolul său de garant al instituţiilor noastre, preşedintele se va asigura că alegerea suverană a poporului francez este respectată", a precizat acesta, conform Agerpres.

Palatul Elysee a mai precizat că va trebui să fie atins numărul de deputaţi necesar pentru o majoritate absolută.

Lovitură de teatru la alegerile legislative din Franța

Alegerile legislative de duminică din Franța au plasat alianţa partidelor de stânga în frunte, potrivit primelor estimări, în faţa taberei prezidenţiale a lui Emmanuel Macron şi a extremei drepte, ajunsă pe locul al treilea.

Niciunul dintre blocuri nu a reușit să obţină majoritatea absolută.

Cu 172 până la 215 deputaţi, conform primelor estimări ale institutelor de sondare, alianţa de stânga Nouveau Front Populaire (Noul Front Popular, NFP), formată din partide care nu sunt de acord pe o serie de

probleme, a creat o surpriză devenind prima forţă a ţării.

Incertitudine cu privire la viitorul guvern de la Paris

La o lună după dizolvarea parlamentului, decisă de preşedintele Emmanuel Macron, tabăra prezidenţială a dat dovadă de o rezistenţă neaşteptată, cu 150 până la 180 de aleşi, faţă de 250 în iunie 2022.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Aceste rezultate aruncă Franţa în ceaţă, la capătul unui scrutin care a mobilizat puternic alegătorii (prezenţa la vot în jur de 67%), cea mai ridicată din 1981.

În urma victoriei surprinzătoare a alianţei de stânga Noul Front Popular (NFP) în alegerile parlamentare anticipate din Franţa, liderul socialiştilor, Olivier Faure, s-a pronunţat împotriva unei alianţe guvernamentale cu tabăra centristă a preşedintelui Emmanuel Macron, conform presei franceze.

Nu ar trebui să existe o "coaliţie a contrariilor" care să continue politicile lui Macron, a declarat Faure.

El a cerut ca Franţa să fie modernizată, inclusiv prin investiţii masive în acţiuni climatice. De asemenea, bogaţii ar trebui să fie impozitaţi mai puternic, a spus el.

Extrema dreaptă, învinsă în alegerile din Franța

Partidul de extremă-dreapta Rassemblement National (RN, Adunarea Naţională) a coborât pe locul al treilea, după ce în primul tur se afla în fruntea sondajelor, ajungând acum în spatele taberei centriste a lui Macron.

Nicio alianţă nu are şanse să obţină o majoritate absolută de 289 de locuri.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: „Dacă ai sub 5.000 de euro pe lună, ești sărac!” Cristina Șișcanu, pusă la zid de internauți după declarațiile controversate despre pragul sărăciei în România- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

Fotbalistul-vedetă al Franței, Kylian Mbappé a declarat joi că este „foarte urgent” să se voteze după „rezultatele catastrofale” ale primului tur, care au pus Rassemblement National (RN) în poziţia de a obţine o majoritate în Adunarea Naţională.

„Sperăm că toată lumea se va mobiliza şi va vota pentru partea bună”, a adăugat atacantul vedetă, în cadrul unei conferinţe de presă înaintea sfertului de finală al Euro-2024 cu Portugalia.

În replică, politiciana de extremă dreapta Marine Le Pen a spus că francezii s-au săturat "să li se dea lecţii”. Atacul la adresa celui mai popular sportiv francez a fost făcut cu două zile înainte de al doilea tur al alegerilor legislative de duminică. 

"Kylian Mbappé este fără îndoială un fotbalist foarte bun”, a recunoscut Marine Le Pen, ea însăşi „nu prea pasionată de fotbal”. Dar „această tendinţă a actorilor, fotbaliştilor şi cântăreţilor de a veni să le spună francezilor ce ar trebui să voteze (…) începe să fie foarte rău resimţită în ţara noastră”, a adăugat ea.

Mai ales atunci când sunt „milionari sau chiar miliardari care trăiesc în străinătate” care vorbesc cu „oameni care câştigă 1.300, 1.400 de euro pe lună”, a subliniat ea. „Acei oameni care au norocul să trăiască bine, chiar foarte bine, să fie protejaţi de insecuritate, sărăcie şi şomaj (…) cred că ar trebui să-şi păstreze o formă de rezervă”, a insistat Marine Le Pen.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si