Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii a crescut în 2024 cu 4,7% faţă de 2023, de la 9.978 lei/lună la 10.450 lei/lună, potrivit unui raport al Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Sydex România.

Citește și: Noi creșteri de salarii și pensii de la 1 ianuarie 2025

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul fundației, valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 8.586 lei pe lună.

Pentru o familie de doi adulţi fără copii coșul minim este de 6.435 lei pe lună, iar pentru o singură persoană adultă este de 3.972 lei pe lună.

Realizatorii studiului au precizat că recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2024 raportat la luna septembrie 2023.

Scumpirea vieții în România, peste toate celelalte țări din UE

Creşterea valorii totale a coşului de consum în acest an a fost determinată de creşterea costurilor pentru majoritatea capitolelor, cu excepţia cheltuielilor cu locuinţa (cheltuielile cu utilităţile şi întreţinerea).

Creşterile cele mai semnificative (peste 100 de lei pe lună în plus) au fost pentru alimentaţie şi pentru achiziţionarea unei locuinţe.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un bărbat de 68 de ani căzut în comă și-a pierdut amintirile din ultimii 40 de ani. Crede că suntem în 1980 și are o iubită de 19 ani- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

coșului minim de consum pentru un trai decent

Coșul minim de consum pentru un trai decent

"Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii- adăpost, alimentaţie- coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile,

recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.)", se precizează în comunicatul de presă.

România conduce de lapte luni în clasamentul negru al ratelor inflațiilor din Uniunea Europeana. Suntem, din nou, țara cu cea mai mare inflație din Europa, potrivit datelor Eurostat.

Dintre alimente, cele mai mari creșteri de pret an la an au fost la legume şi conserve de legume, de 13%, urmate de conserve de fructe, cu 9,8%, şi fructe proaspete 7%. De asemenea, vinul s-a scumpit cu 8,2% şi berea cu 7,6%.

La capitolul servicii, cea mai mare creştere apare la servicii poştale, de 17,8%, şi bilete de avion, 17,1%, urmate de apă, canal şi salubritate, cu 12,5%, şi servicii medicale şi de igienă, care s-au scumpit cu circa 10%.

Tot cu 10% au crescut şi prețurile din restaurante.

Dintre mărfurile nealimentare, detergenții s-au scumpit cel mai mult fată de toamna trecută, cu 14,7%, tutunul şi tigările cu 10%, iar cosmeticele şi articolele de igienă cu 8,6%.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si