Close sidebar
Close sidebar

Recensământul populației 2022 online. Cum se completează online chestionarul?

Recensământul Populației și Locuințelor, amânat din cauza pandemiei de coronavirus din 2021 pentru 2022, a intrat din data de 14 martie în faza de autorecenzare online. Începând din 16 mai 2022, se va intra în faza a treia a recensământului: colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față. 

Sorin Negru,

Recensământul populației 2022 online. Cum poți să devii recenzor și câți bani câștigi

[Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Recensământul Populației și Locuințelor din România 2022 este o cercetare statistică de amploare, desfășurată la nivelul populației rezidente- populația care trăiește efectiv pe teritoriul tării.

Citeste si: Zi liberă Recensământ 2022: Cum se acordă şi cine beneficiază de liberul pentru autorecenzare?

Recensământul Populației se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre și oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.

Citeste si: Formular recensământ 2022: Tot ce trebuie să știi pentru a te autorecenzarea online

Persoanele salariate care se autorecenzează în Recensământul populației 2022 online (își completează online chestionarul de recensământ) primesc de la angajator o zi liberă, indiferent dacă lucrează în mediul public sau privat.

Recensământul populației online 2022 

[Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea]

Recensământul populației 2022 online- se poate face cu asistența unui recenzor

Recensământul Populației și Locuințelor (RPL) din anul 2021 a fost amânat pentru 2022 din cauza pandemiei. Astfel, recensământul propriu-zis se va desfășura în trei etape:
⋅ 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative;
⋅ 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare online (inclusiv cu asistență din partea unui recenzor pentru cei care vor avea nevoie);
⋅ 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către

recenzori, prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor, pentru cei care, din diverse motive, nu au reușit să se autorecenzeze online.

Citeste si: Începe recensământul populației și locuințelor

Participarea la recensământ este o îndatorire cetățenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim.

Anunțarea rezultatelor provizorii de la Recensământul populației 2022 se va face până la 31 decembrie 2022, urmând ca rezultatele definitive să fie publicate electronic pe site-ul  www.recensamantromania.ro, precum și într-un volum sintetic până la 31 decembrie 2023.

Participarea la recensământul populației 2022 este obligatoriu

Completarea chestionarului de recenzare este obligatorie deoarece obținerea unor rezultate precise și relevante este un obiectiv de importanță majoră pentru fiecare dintre noi, pentru edili și comunități locale, pentru noi ca stat.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Obligativitatea rezidă și din prevederile Ordonanței de Urgență nr.19/2020 (art.42).

Recensământul populației 2022 online

 

[Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea]

Cum se păstrează confidențialitatea la recensământul online 2022

Atât în cazul autorecenzării on-line, inclusiv a celei (autorecenzării) asistate, cât și în cazul înregistrării datelor în formularul electronic prin interviu efectuat de un recenzor, CNP-ul este criptat imediat ce intră în sistem (pe platforma de autorecenzare sau pe tableta electronică), iar stocarea în baza de date se face utilizând un identificator statistic (rezultat prin aplicarea unui algoritm de criptare asupra CNP).

Citeste si: E obligatoriu pentru toți românii, de pe 14 martie 2022. Anunțul oficial a fost făcut

Transferul de date online se realizează printr-un sistem securizat, protejat împotriva prelucrării neautorizate sau ilegale și împotriva pierderii, a distrugerii sau a deteriorării accidentale.

Recensământul populației 2022 online. Cum poți să devii recenzor

Recenzorii vor intra în acțiune efectivă în faza a treia a Recensământului populației, după 16 mai 2022, când vor efectua interviurile față în față și înregistrarea datelor pe tablete.

Citeste si: Recensământul populației 2022. Cum să completezi online formularul pentru a primi o zi liberă

Dar chiar și în procesul de autorecenzare online un număr de recenzori colaboratori vor oferi asistență online ceățenilor. 

Recrutarea recenzorilor se face de către primarii din fiecare localitate. Anunțurile privind recrutarea recenzorilor sunt făcute publice de către primării. De asemenea, încheierea contractelor civile pentru serviciile de recenzare reprezintă sarcini care le revin primarilor.

Citeste si: Ce conține noua schemă de ajutor pentru facturile românilor la curent și gaze

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Personalul de recensământ este selectat din primării, instituțiile Prefectului, consiliile județene, instituții deconcentrate, al personalului didactic, al specialiștilor în economie, informatică și în alte domenii, precum și din rândul pensionarilor, studenților și al altor categorii de persoane cu pregătire corespunzătoare, având cel puțin studii medii absolvite.

Recensământul populației 2022 online. Câți bani câștigă un recenzor

Conform HG nr.1071/2020 pentru stabilirea bugetului și a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populației și locuințelor din România 2022, precum și a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziții din OUG nr. 19/2020, plata recenzorilor pentru autorecenzarea asistată (recenzorilor ARA), precum și pentru cei care vor intra în teren în perioada mai-iulie 2022, se face de către primari „de la bugetele unităților /subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în limita a 192.000 mii lei, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate cu această destinație în anexa la legea bugetului de stat.”

Citeste si: Ce să faci dacă ai primit poprire pentru neplata taxelor și amenzilor

Plata recenzorilor se face în funcţie de numărul de chestionare completate prin interviu față în-față la un tarif de:
8 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea persoanei»
5 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinţei», inclusiv «Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit».

Recensământul populației 2022 online

[Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea]

Pentru oraşele şi comunele izolate sau dispersate teritorial, plata recenzorilor pentru recenzarea propriu-zisă se face în funcţie de tipul de chestionar la un tarif de
10 lei pe «Secțiunea pentru recenzarea persoanei”
6 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinţei», inclusiv «Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit»”.

Plata recenzorilor-șefi va fi în sumă fixă de 6.000 de lei pentru cele două luni de contractare a serviciilor (acum e stabilită la 23,25 lei pe oră, fără a depăși suma brută de 8.000 lei pentru două luni).

Plata coordonatorilor la nivel de municipiu, sector al municipiului București, oraș și comună se va face pentru două luni de contractare, astfel:
- în sumă de 8.000 de lei, pentru unitățile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale cu populația mai mare de 100.000 locuitori;
- în sumă de 7.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 50.001-100.000 locuitori;
- în sumă de 7.000 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 30.001-50.000 locuitori;
- în sumă de 6.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 20.001-30.000 locuitori;
- în sumă de 6.000 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 10.001-20.000 locuitori;
- în sumă de 5.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 2.401-10.000 locuitori;
- în sumă de 5.000 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 1.501-2.400 locuitori;
- în sumă de 4.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația mai mică de 1.500 locuitori.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI