Close sidebar
Close sidebar

Reţeţă de colivă cu nucă pentru Sâmbăta Morţilor. Ce e bine să dai de pomană de Moşii de Toamnă 2020

Nu mai este mult și vine Sâmbată Morților sau Moșii de Toamnă și în această zi credincioșii obișnuiesc să meargă la Biserică cu colivă. Vă prezentăm, așadar, o rețetă simplă de colivă cu nucă!

Andreea Stoica,

Colivă - reţetă pentru Sâmbăta Morţilor

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Iată cât de simplu este să prepari coliva pentru Sâmbăta Morţilor sau Moşii de Toamnă 2020.

Coliva nu este greu de făcut, iar dacă respectați pașii de mai jos nu trebuie să vă faceți probleme.

Iată o rețetă de colivă pe care o poți prepara ori de câte ori faci pomană, dar și atunci când ai poftă de un dulce bun. Pentru că dacă este bine făcută, coliva este și o foarte bună prăjiură.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor

Ingrediente

  • 1 kg de grâu (arpacaș)
  • 1 kg miez de nuci
  • 250 g zahăr
  • coajă rasă de la o lămâie
  • coajă rasă de la o portocală
  • Pentru ornat:
  • zahăr pudră sau pesmet din biscuiți
  • cacao
  • bomboane colorate

Colivă- reţetă pentru Sâmbăta Morţilor

Rețetă colivă cu nucă. Mod de preparare

 1. Seara, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte. Apoi se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit de mare.

2. Când începe să fiarbă apa, se dă flacăra mai mică.

În timpul fierberii nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, astfel ca grâul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn. Se mai lasă 5-10 minute până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este „înflorit”.

După fiert, grâul se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umed pentru a nu face coajă.

Tot seara se poate curăța și miezul de nucă. Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate din miejii de nucă se vor tăia cu cuțitul în bucățele mai mici. 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă se opresc pentru ornat.

Colivă- reţetă pentru Moşii de Toamnă

Citeste si: Rețetă de colivă, pas cu pas. Ce este bine să dai de pomană 

3. A doua zi, dimineața, dacă s-a format coaja la grâu, se îndepărtează. Se adaugă miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală. Toată compoziția se frământă bine cu mâna.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

4. Copoziția obținută se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, astfel încât să fie un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră. Acum coliva se poate orna, după preferințe, cu miezul de nucă păstrat și cu bomboanele colorate și se poate face și o cruce deaupra din cacao, folosind un șablon.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI