Close sidebar
Close sidebar

Rețetă de fasole cu ciolan sau cârnați pentru masa de 1 Decembrie 2024. Sărbătorește Ziua Națională cu o mâncare tradițională!

Rețetă de fasole cu ciolan sau cu cârnați pentru masa de 1 Decembrie 2024. Sărbătorește Ziua Națională cu o mâncare tradițională!

Andreea Stoica,

Rețetă de fasole cu ciolan sau cârnați pentru masa de 1 Decembrie 2024

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Fasolea cu ciolan sau cu cârnați este o mâncare tradițională românească, perfectă pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, pe 1 Decembrie 2024.

Rețetă de fasole cu ciolan sau cu cârnați pentru 1 Decembrie 2024

Iată o rețetă delicioasă pentru acest preparat:

Ingrediente (pentru 6-8 porții):

500 g fasole boabe (ideal fasole albă mare)
1 kg ciolan afumat (poate fi cu os sau dezosat, după preferință) sau 1 kg de cârnați afumați
2 cepe mari, tocate mărunt
1 morcov mare, ras sau tăiat cubulețe
1 rădăcină de pătrunjel sau țelină mică, rasă
1 ardei gras roșu, tocat mărunt
3-4 căței de usturoi, tocați fin
200 g roșii

cuburi (proaspete sau conservate)
3 linguri pastă de roșii
2 foi de dafin
1 linguriță boia dulce (opțional, pentru un gust mai intens)
cimbru uscat (aproximativ 1/2 linguriță)
sare și piper, după gust
1 legătură pătrunjel verde, tocat (pentru servire)
2 linguri ulei (pentru călit)

Rețetă de fasole cu ciolan sau cârnați pentru masa de 1 Decembrie 2024

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024: Alba Iulia și București organizează defilări de Ziua Națională a României

Mod de preparare

Spală fasolea și las-o la înmuiat în apă rece pentru cel puțin 8 ore (preferabil peste noapte).

A doua zi, scurge apa și clătește fasolea.

Fierbe fasolea în apă curată și schimbă apa de două, trei ori după ce dă în clocot.

Acest pas ajută la eliminarea compușilor care pot provoca balonare.

Într-o oală mare, fierbe ciolanul afumat împreună cu o foaie de dafin. Lasă-l să fiarbă aproximativ 1-1.5 ore, până devine fraged.
Scoate ciolanul din apă și păstrează zeama. Taie carnea de pe os în bucăți mari (dacă este cu os).

Citeste si: Cod galben de ceață densă și risc de ghețuș în 10 județe din România! Atenționarea este valabilă în această dimineață- kanald.ro

Citeste si: Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…”| EXCLUSIV- wowbiz.ro

Citeste si: Scenariile furtunii perfecte. Ce se poate întâmpla dacă CCR anulează primul tur al alegerilor prezidențiale- antena3.ro

Într-o cratiță mare, încinge uleiul și călește ceapa, usturoiul, morcovul, rădăcina de pătrunjel și ardeiul gras până se înmoaie.

Adaugă boiaua și amestecă bine, apoi pune roșiile cuburi și pasta de roșii. Gătește timp de 5 minute.

Pune fasolea fiartă, legumele călite și bucățile de ciolan în oala mare. Adaugă zeama păstrată de la ciolan (completată cu apă, dacă este necesar) astfel încât să acopere bine ingredientele.

Rețetă de fasole cu ciolan sau cârnați pentru masa de 1 Decembrie 2024

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Alimentele care potolesc foamea. Sunt bune și pentru slăbit

Pune foaia de dafin rămasă și presară cimbru. Fierbe totul la foc mic aproximativ 30-40 de minute, până se îngroașă și aromele se combină.
Finalizare:

Potrivește de sare și piper după gust.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: A murit Maria Alexandru, legendă a tenisului de masă: "O veste tristă și greu de acceptat, firul vieții se rupe și pentru campionii care par nemuritori"- radioimpuls.ro

Citeste si: Scenariile furtunii perfecte. Ce se poate întâmpla dacă CCR anulează primul tur al alegerilor prezidențiale- antena3.ro

Presară pătrunjel verde tocat înainte de servire.

Fasolea cu ciolan se servește fierbinte, alături de murături (castraveți, gogonele sau varză murată) și pâine proaspătă sau mămăligă.

Poftă bună și La mulți ani, România!

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI