In articol:
- Cum se face zacusca de vinete?
- Ingrediente pentru zacuscă de vinete
- Mod de prepare
- Cum se coc vinetele și ardeii sau gogoșarii?
- Cât ulei se pune la zacuscă?
- Cum și cât se fierbe zacusca?
- Ce condimente se pun la zacuscă?
Cum se face zacusca de vinete?
Ingrediente pentru zacuscă de vinete
25 gogoșari
25 ardei grași
1 kg ceapă
10 vinete mari
1 kg morcovi
2 kg roșii
1 litru ulei
3-4 foi dafin
1 linguriță piper boabe
2 boabe enibahar
sare
Mod de prepare
Coace gogoșarii, ardeii și vinetele. Curăță legumele de coajă și lasă-le la scurs.
Citeste si: Cea mai bună zacuscă de vinete. Află-i secretul
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
Citeste si: ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!- wowbiz.ro
Între timp toacă mărunt gogoșarii, ardeii, roșiile și vinetele. Pune toate ingredientele în cratița emailată și lasă zacusca să fiarbă mocnit, amestecând din când în când. Adaugă sare după gust.
Citeste si: Sărmăluţe cu brânză. Secretul pe care nu îl știe nimeni pentru o mâncare absolut delicioasă!
Când a scăzut bine, zacusca fierbinte se toarnă în borcane și închide bine capacul.
Cum se coc vinetele și ardeii sau gogoșarii?
Ca să fie mai gustoase, cu miros uşor de fum, le faceti pe tablă sau grătar – dar merg bine şi făcute în cuptor. Singura diferenţă este că vor fi mai închise la culoare, dar amestecate în zacuscă nu se vede. Să nu uitaţi să înţepaţi vinetele înainte de a le băga la cuptor. Riscaţi să aveţi foarte mult de curăţat după.
Citeste si: Reţetă pleşcăviţă sârbească: Secretul gustului tradiţional
Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro
Cât ulei se pune la zacuscă?
Pentru cantităţile prezentate mai sus, la zacuscă se foloseşte un litru de ule i. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și lăsați să se calească amestecând periodic.
Cum și cât se fierbe zacusca?
Zacusca se fierbe la foc mic. Lăsați vrea 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Aveți grijă să o acoperiți puțin, pentru că sare și puteți să va frigeti la mână, mai ales când amestecați.
Citeste si: Avertismentul medicilor: NU mai mâncaţi VINETE dacă suferiţi de aceste boli!
Cât fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea – este foarte important aici să aveți răbdare s-o fierbeți cât mai mult și mai bine.
Ce condimente se pun la zacuscă?
Pentru un gust desăvârşit pentru zacuscă puteţi folosi următoarele condimente: 3-4 foi dafin, 1 linguriță piper boabe, 2 boabe enibahar şi sare.