In articol:
- Pilaf cu ciuperci. Rețeta de post a lui Radu Anton Roman
- Iahnie de năut. Rețetă turcească de post
- Orez cu varză. Reţetă de post de la Muntele Athos
Rețete de post delicioase vă propunem astăzi. Trei variante pentru postul Crăciunului pe care familia le va adora.
Pilaf cu ciuperci. Rețeta de post a lui Radu Anton Roman
Se gătește rapid și e foarte foarte bună! Rețeta pentru pilaf cu ciuperci a celebrului Radu Anton Roman:
Ingrediente:
1 ceaşcă orez
1 pahar untdelemn
1 legătură pătrunjel
1 ceapă sare, piper, cât vreţi
500 g ciuperci de care o fi (bune chiar şi cele uscate).
Ceapa se toacă şi se prăjeşte în ulei, într-o cratiţă mărişoară. Când s-a aurit, se adaugă orezul bine grijit şi scurs, să se călească niţel, să prindă gust bun. Îl rumeniţi uşor, mestecând mereu, altfel se lipeşte. Ciupercile bine spălate se toacă şi se pun peste orez, cu sare şi piper, amestecând mereu.
După 5 minute de prăjit, se stinge pilaful cu 2-3 ceşti de apă, se amestecă şi se acoperă. Se pune în cuptor la foc mic, 30-40 de minute, până se rumeneşte la suprafaţă, fără a mesteca în el ca să nu se spargă bobul. Se toacă pătrunjel şi se presară peste pilaf.
Citeste si: Iahnie de fasole- o rețetă de post delicioasă. Merge de minune cu murături!
Iahnie de năut. Rețetă turcească de post
– 500g. năut
– 2 cepe
– 6 căței de usturoi
– 250g. roșii pasate
– sare, piper, turmeric, mărar
– puțin ulei de măsline
Se pune năutul la hidratat cu o seară înainte. A doua zi se clătește bine și se pune la fiert. Când se ridică spuma se schimbă apa și se lasă pe foc să fiarbă până este gata completând cu apă pe măsură ce scade apa din vas (a fiert cam în două ore – vă raportați în funcție de năutul folosit; este gata când bobul se presează ușor între degete). Când este fiert năutul se scurge surplusul de apă (se oprește cam o cană pentru a regla consistența dorită la final).
Se toacă mărunt ceapa și usturoiul și se pun într-o tigaie cu roșiile pasate. Se lasă pe foc mic până se înmoaie legumele, apoi se adaugă năutul fiert și condimentele (se adaugă din apa oprită până la consistența dorită). Se lasă pe foc câteva minute până se îmbină aromele, apoi se ia vasul deoparte, se adaugă uleiul de măsline și se pasează compoziția.
Citeste si: Salata boeuf rețeta clasică. Ingredientul care îi dă toată savoarea. Tu îl știi?
Orez cu varză. Reţetă de post de la Muntele Athos
1 varză de 600-700 g
4 cepe
250 gr orez cu bobul scurt
1 lingură de pastă de tomate
sare, o linguriţă de paprikă, piper negru, chimen
200 ml ulei
puţină zeamă de lămâie
Se îndepărtează frunzele exterioare şi se taie varza în bucăţi mari. Se căleşte ceapă şi, când se rumeneşte, se adaugă în tavă varza şi se amestecă cu ceapă şi uleiul.
Citeste si: Sarmale de post: Rețeta care te va face să uiți de carne
Rețete de post. Se adaugă un litru de apă şi sărea, se acoperă tava şi se măreşte flacăra. După o jumătate de oră adăugăm şi orezul pe care, în prealabil, l-am spălat şi l-am lăsat puţin la înmuiat. După un sfert de oră se adaugă şi pastă de tomate precum şi condimentele. Se mai lasă mâncarea la fiert încă puţin, amestecând continuu. Luăm tava de la foc mai devreme şi o lăsăm acoperită, pentru că orezul să absoarbă zeama. Atunci turnăm sucul de lămâie şi amestecăm din nou.