Gaina asta, coapta pe sare, aduce aminte de puiul fript al lui Creanga, povestitor nepereche al acestui tinut de poveste. Din creierii Ceahlaului si pana jos, pe valea Ozanei, Neamtul e caminul perfect pentru calatori si gurmanzi, deopotriva.

Se vede ca oratania e de munte, crescuta sanatos, in ferma pensiunii. Iar la asa pasare, asa reteta!

Astazi gatim un pui pe pat de sare. Simplu, cu ulei, sare si piper.  Indata-l vom da la masa, cu un mujdei strasnic, o tocanita de ardei copti si-o mamaliguta aburinda, pe sufletul moldoveanului.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Gaina de Petru Voda indata-i potrivita de gust  si gata de lasat prada, vreme de un ceas – un ceas si ceva, in vatra incinsa a cuptorului.

Ce-ar fi duiosia Moldovei, fara un dulce de casa, romanesc? Abia acum isi probeaza cu adevarat dibacia gospodinele locului. O branzica proaspata, dulce, iar afinele, proaspete sau congelate, trebuie trase un pic la tigaie, cu zahar, sa se topeasca si sa isi lase un sirop numai bun sa impleteasca, intr-unul, gustul blatului de biscuiti si-al cremei de branza.

Cat sta prajitura la rece, incropim, repejor, o bunatate de tocanita dintr-o ceapa calita, cativa ardei copti si doua-trei rosioare oparite si dezbracate de pielita.

Geta, gazda buna, deschide portile sufletului si-aduce la masa parca toata caldura si bunatatea Moldovei, spre bucuroasa si cumpatata desfatare.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si