Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - România pierde anual mii de muncitori sezonieri. Agricultorii sunt nevoiți să lucreze singuri

România pierde anual sute de mii de muncitori care iau calea străinătății ca să lucreze în agricultură. Printre țările cele mai dorite se numără Germania cu peste 200.000 de lucrători sezonieri din țara noastră, ademeniți cu promisiuni de 5 000 euro/ lună.

Andreea Albu,

România pierde anual mii de muncitori sezonieri. Agricultorii sunt nevoiți să lucreze singuri

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe un câmp de 15 hectare din comuna doljeană Mârșani lucrează oameni de toate vârstele. La prima vedere, par sezonieri. De fapt, sunt rude de-ale bărbatului care are terenul venite să dea o mână de ajutor. Altfel, Nicușor și Elena, singurii zilieri de-aici, nu s-ar descurca cu toată treaba.

Oamenii primesc 100 de lei pe zi

Rolul celor doi tineri pe care i-a luat ca sezonieri este să îngrijească culturile de cartofi și căpșune. La final de program, fiecare se-alege cu 100 de lei, bani care se duc pe mâncare. 

Că tinerii se feresc de munca la câmp vede și Sebastian, cel care a preluat o mare parte din atribuțiile tatălui său în ceea ce privește administrarea afacerii.

Citeste si: Noua înșelătorie prin care vi se pot lua banii. Poliția avertizează să nu vă lăsați păcăliți

Acum se întreabă cu spaimă cum va reuși să aducă forță de muncă proaspătă în agricultură.

Citeste si: Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025. Cu cât vor crește veniturile angajaților și cine va beneficia de bani mai mulți- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Citeste si: Incendiile dintr-o comună ar putea fi urmărite cu drona

Sebastian Dinu: „Majoritatea tinerilor și românilor au cam ales să plece din țară. Încercăm să venim cu soluții pentru ei, cu o muncă mai ușoară și un salariu motivant."

Criză de muncitori

Ne mutăm în Olt, unde efectele crizei forței de muncă se resimt și mai drastic. În urmă cu câțiva ani, un fermier din comuna Scărișoara cultiva pepene galben pe o suprafață de 3 hectare. Deși afacerea era profitabilă, olteanul s-a văzut nevoit să renunțe la cultură pentru că n-a găsit nici măcar asistați social care să-și dorească un loc de muncă.

Citeste si: Rețetă clasică de Pască fără aluat: Este perfectă pentru masa din Duminica Paștelui

Vali Vasile, producător: "Preferă să stea acasă decât să lucreze, pentru că pierd ajutorul social. Îi chemi, spun că vin și nu mai vin pe urmă”

Chiar dacă oferă 120 lei unui lucrător sezonier și masă caldă, la ora actuală are doar doi muncitori.

Citeste si: Felicitări de Florii 2022: Cele mai drăguţe mesaje pentru sărbătoriţii zilei

Statisticile arată că, în fiecare an, aproape 850 000 de cetățeni ai UE se mută în alt stat membru pentru a face muncă sezonieră.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI