Close sidebar
Close sidebar

Rusia a oprit gazele către Germania și amenință Franța. „Energia, o armă în război”

Rusia a oprit, miercuri, furnizarea de gaze printr-o conductă majoră către Germania, invocând necesitatea unor lucrări de întreținere.

Sorin Negru,

Rusia șantajează Germania cu tăierea gazelor 

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Gigantul energetic rus Gazprom a suspendat toate livrările de gaz către Germania prin conducta Nord Stream, în timp ce conflictul din Ucraina stârnește noi temeri pentru aprovizionarea cu energie către Europa.

Citeste si: India participă la exerciții militare comune cu Rusia. Oficialii SUA, îngrijorați

„Livrările prin Nord Stream s-au oprit complet, deoarece lucrările de mentenanță încep astăzi la o unitate de compresor de gaz”, a declarat compania într-o scurtă declarație de presă.

Citeste si: Ultimul interviu al lui Mihail Gorbaciov. Ultimul lider al URSS a murit la vârsta de 91 de ani

Șeful Agenției Federale de Rețea din Germania, Klaus Mueller, a numit decizia Gazprom drept una „de neînțeles din punct de vedere tehnic”, avertizând că este probabil doar un pretext al Moscovei pentru a folosi aprovizionarea cu energie ca o amenințare în războiul hibrid.

Germania, cu pistolul rusesc la tâmplă

Experiența arată că Moscova „ia o decizie politică la fiecare așa-zisă lucrare de întreținere a conductelor”, a spus oficialul german, adăugând că „vom ști abia la începutul lunii septembrie dacă Rusia face asta din nou”.

Europa a fost supusă creșterii prețurilor la energie, după ce Rusia și-a redus livrările de gaze în urma ofensivei din Ucraina.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Mesajul lui Putin la moartea lui Mihail Gorbaciov. Ultimul lider URSS a condamnat războiul din Ucraina

Germania, care este puternic dependentă de gazul rusesc, a acuzat Moscova că folosește energia ca „armă”. 

Franța, somată de Gazprom cu sistarea livrărilor

Și Franța a acuzat marți (30 august) Moscova că folosește aprovizionarea cu energie ca „o armă de război”, după ce Gazprom a redus livrările către una dintre principalele sale utilități și se pregătea să oprească fluxurile de-a lungul conductei Nord Stream.

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat marți că va suspenda complet livrările de gaz către grupul francez Engie săptămâna aceasta din cauza unei dispute contractuale, pe fondul îngrijorărilor cu privire la o potențială criză energetică în Europa în această iarnă.

Într-o declarație pe canalul său oficial Telegram, Gazprom a declarat: „La sfârșitul zilei lucrătoare din 30 august, Gazprom Export nu a primit plata integrală pentru gazul furnizat către Engie (Franța) în iulie în temeiul contractelor existente”.

Declarația Gazprom a adăugat că legea rusă interzice furnizorilor de gaze naturale ai țării să furnizeze noi livrări de gaz către cumpărători străini dacă plata nu a fost efectuată integral de către cumpărător în termenul contractual.

Gazprom a adăugat că a notificat Engie cu privire la suspendarea completă a livrărilor de gaz începând cu 1 septembrie până la primirea plății integrale pentru gazul furnizat.

Anunțul a venit la doar câteva ore după ce Gazprom a declarat că își va reduce furnizarea de gaze către Franța.

Rusia dă vina pe sancțiunile occidentale

Rusia a redus treptat volumul furnizărilor prin Nord Stream pe motivul problemelor tehnice şi al necesităţii unor reparaţii la turbinele Siemens ale gazoductului.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Pe 27 iulie, Gazprom a anunţat reducerea livrărilor de gaze la o cincime din capacitatea gazoductului, o decizie care, potrivit Berlinului, corespunde "unei strategii de război", scrie EFE.

Marţi, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a afirmat că "exceptând problemele tehnologice provocate de sancţiuni (impuse Rusiei) nu există nimic care să împiedice livrările".

El a subliniat că sancţiunile adoptate de Statele Unite, Canada şi ţările europene în privinţa Rusiei "nu permit realizarea unui serviciu tehnic adecvat, efectuarea de reparaţii şi nici oficializarea juridică a revenirii echipamentelor la locul de utilizare".

Potrivit lui Peskov, aceste obstacole fac parte "din acţiunile iraţionale ale europenilor, care sunt foarte greu de înţeles şi imposibil de explicat, dar care pentru cetăţeanul de rând presupun un cost ridicat".

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI