Close sidebar
Close sidebar

Rusia își schimbă strategia după 8 luni de război în Ucraina

Luni, 24 octombrie, se împlinesc 8 luni de când Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei, cu un atac la scară largă, pe uscat, din apă și prin aer. Cu trupele masate inclusiv în țara aliată Belarus, liderul de la Kremlin a sperat că va cuceri Kievul în trei-patru zile, dar războiul s-a transformat într-unul de uzură care s-ar putea prelungi și în 2023. Între timp, Rusia a renunțat la cucerirea capitalei ucrainene și s-a rezumat la anexarea a patru regiuni din estul țării vecine.

Sorin Negru,

Vladimir Putin a ordonat o campanie de intimidare a civililor din Ucraina înaintea venirii iernii. 

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

La exact opt luni de la declanșarea războiului, Rusia își schimbă din nou strategia în Ucraina, consideră Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). 

Ultimele zile au adus o serie de lovituri dure împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei, generalii lui Putin încercând să lase populația civilă fără energie electrică și termică în condițiile intrării în iarnă.

Citeste si: Avion militar rusesc, prăbușit peste o casă din Siberia (VIDEO)

Noua strategie se bazează pe slăbirea rezistenței morale a ucrainenilor și creșterea șanselor de negociere a noii împărțiri teritoriale dorite de Moscova.

Atacuri masive asupra sistemului energetic al Ucrainei

Potrivit analizei ISW, este puțin probabil ca atacurile ruse în curs de desfășurare asupra infrastructurii civile ucrainene să erodeze voința Ucrainei de a lupta, dar vor reprezenta din ce în ce mai mult o provocare economică și umanitară pentru populație, pe măsură ce temperaturile scad.

Bombardamentele și loviturile rusești au deteriorat aproximativ 30% din infrastructura energetică a Ucrainei în ultimele săptămâni, determinând întreruperi de curent în toată țara, nu doar de-a lungul liniei frontului.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Zelenski acuză "teroarea" impusă de Rusia în atacurile de sâmbătă. "Suntem parțial în întuneric, dar rușii trăiesc în sălbăticie"

Penele de curent, combinate cu vremea rece de iarnă și clădirile civile deteriorate, vor crește probabil suferința populației civile a Ucrainei în această iarnă.

"Campania Rusiei de a viza infrastructura energetică ucraineană creează o tragedie umanitară fără a modifica în mod semnificativ situația câmpului de luptă, iar scuzele rusești pentru astfel de lovituri sunt din ce în ce mai slabe", arată experții militari.

Oficialii ruși nu vor să spună dacă Vladimir Putin a ordonat sau nu o retragere din Herson și probabil continuă să pregătească spațiul informațional pentru un astfel de colaps, așa cum a evaluat anterior ISW.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a evitat vineri o întrebare directă a reporterilor referitoare la probabila retragere și a cerut presei să solicite informații la Ministerul Apărării.

Un blogger militar rus a spus vineri că forțele rusești „vor primi vești proaste din regiunea Herson" în săptămâna următoare și că „în noiembrie va fi foarte, foarte greu".

Armata ucraineană a adăugat că forțele ruse au adus 2.000 de bărbați nou mobilizați pentru a menține linia frontului și continuă să bombardeze pozițiile ucrainene, probabil în încercarea de a-și acoperi retragerea.

"Rusia nu dă semne că ar vrea să oprească agresiunea"

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele de a promova diplomaţia în relaţia cu Rusia dacă observă o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate să se angajeze în discuţii semnificative, informează Reuters.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

"Toate indiciile arată că, departe de a fi dispus să se angajeze într-o diplomaţie semnificativă, preşedintele Putin continuă să împingă în direcţia opusă", a declarat Blinken la o conferinţă de presă cu omologul său francez, Catherine Colonna.

"Luăm în considerare şi vom lua în considerare toate mijloacele de a avansa diplomaţia dacă vedem o deschidere pentru a o promova prin orice mijloace, bineînţeles că vom lua mereu în considerare acest lucru", a spus el. În schimb, a adăugat el, Moscova" îşi dublează şi triplează" agresiunea.

Rusia şi-a intensificat în această săptămână atacurile cu rachete şi drone asupra infrastructurii care asigură aprovizionarea cu energie şi apă. Ucraina şi Occidentul consideră că aceasta este o campanie de intimidare a civililor înaintea venirii iernii.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI