Close sidebar
Close sidebar

Rusia, de acord să negocieze siguranța centralelor nucleare din Ucraina

Statele occidentale au atras atenția asupra riscului unui accident nuclear în cursul luptelor dintre armata rusă și forțele de apărare ale Ucrainei. Europa a fost la un pas de o mare tragedie după bombardarea la data de 4 martie a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare de pe continent.

Sorin Negru,

Riscul unui accident nuclear în Europa este extrem de mare în contextul luptelor armate din Ucraina

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Rusia susține ideea directorului general al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, Rafael Grossi, cu privire la o întâlnire trilaterală cu Ucraina pentru asigurarea securității instalațiilor nucleare în timpul invaziei militare din Ucraina.

Citeste si: Aproximativ cinci milioane de refugiați vor părăsi Ucraina. Șeful diplomației UE: „Trebuie să ne pregătim”

Oficialii ruși nu sunt de acord, însă ca negocierile tripartite să aibă loc la Cernobîl, așa cum dorește Grossi, le-a spus jurnaliștilor reprezentantul rus, citat de The Guardian.

Anunț din Rusia: Cernobîl nu este cel mai bun loc pentru negocieri

„Rusia a susținut ideea lui Grossi cu privire la o întâlnire trilaterală și ne așteptăm ca și ucrainenii să coopereze”, a declarat luni ambasadorul Rusiei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, Mihail Ulyanov.

„Cred că Cernobîl nu este cel mai bun loc pentru o astfel de întâlnire. Există numeroase capitale în lume”, a precizat oficialul rus.

Citeste si: Război în Ucraina- Bombardamente fără încetare

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a luat duminică iniţiativa unei noi discuţii telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a garanta "protecţia nucleară", după cum a scris presa franceză.

O rachetă rusă a declanșat vineri un incendiu puternic la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina

[Sursa foto: Twitter]

Ce promisiune i-a făcut Putin lui Macron cu privire la centralele nucleare

"Preşedintele Macron a luat iniţiativa, împreună cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), de a avea şapte sau opt puncte majore asupra cărora cele două părţi să cadă de acord, pentru a respecta şi suveranitatea ucraineană asupra propriilor centrale, dar şi securitatea pe întreg teritoriul, dar şi în întreaga

Europă", a precizat ministrul francez de Externe.

Citeste si: Rusia recrutează mercenari sirieni pentru războiul din Ucraina. Anunțul vine din America

"Aceste propuneri, cred că preşedintele Putin le-a acceptat, în orice caz vom vedea mâine (luni), pentru că guvernatorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică se vor reuni mâine", a adăugat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Rușii vor ataca combinatele chimice din Ucraina. Amenințarea a fost lansată de ministrul Apărării rus: „Cerem angajaților să părăsească imediat unitățile”

În cursul acestei discuţii telefonice de aproape două ore, Emmanuel Macron a reiterat "profunda preocupare" pentru securitatea siturilor nucleare, după bombardarea la 4 martie a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee.

Vladimir Putin s-a declarat "dispus să respecte normele AIEA pentru protecţia atomocentralelor" şi şi-a dat acordul pentru "un dialog între AIEA, Ucraina şi Rusia, astfel încât centralele să fie puse în siguranţă", a declarat preşedinţia Franţei.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI