Close sidebar
Close sidebar

Sâmbăta Morților 2023. Ce se împarte de Moșii de vară? Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Sâmbăta Morților 2023. Moșii de vară reprezintă o sărbătoare religioasă și este ziua în care credincioșii îi pomenesc pe cei dragi care au trecut în neființă.

Madalina Grigore,

Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de vară? Tradiții și obiceiuri importante!

[Sursa foto: Colaj Pexels]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sâmbăta Morților 2023. Sărbătoarea Moșilor de vară sau Sâmbăta Morților are loc în fiecare an în calendarul creștin-ortodox. Cei dragi care s-au stins din viață sunt pomeniți în această zi de mare sărbătoare.

Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de vară? Tradiții și obiceiuri importante!

Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de vară?

În calendarul creștin-ortodox, sărbătoarea Moșilor de Vară sau Sâmbăta Morților are loc în acest an, sâmbătă, pe 3 iunie.

Moșii de vară 2023 sunt cinstiți cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută în popor drept Sărbătoarea Rusaliilor.

Pe 4 și 5 iunie este celebrată sărbătoarea de Rusalii sau Cincizecimea. Numele de Cincizecime vine de la faptul că, în fiecare an, Rusaliile sunt sărbătorite exact la 50 de zile de la Învierea Domnului.

Citește și: Sărbători iunie 2023. Pe ce dată pică cele mai importante sărbători în prima lună de vară? Calendar ortodox iunie 2023!

Pe vremuri se spunea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au călătorit în lumea celor vii timp de 50 de zile și se întorc în lumea celor adormiți

în sâmbăta Rusaliilor.

Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de vară? Tradiții și obiceiuri importante!

[Sursa foto: Pexels.com]

Sâmbăta Morților 2023. Tradiții și obiceiuri importante! 

În această zi cel mai important obicei este datul de pomană. Credincioșii merg la slujbă pentru a asculta Sfânta Liturghie și pentru a participa la parastasul pentru pomenirea celor adormiți. 

Citeste si: Ultima dorință a lui Valentin, tânărul care a murit înecat la Costinești! „Dacă e să pățesc ceva...”. Cum și-a prevestit moartea buzoianul de doar 20 de ani- kanald.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

În ziua sărbătorii Sâmbătă Morților, nu este bine să mergi seara la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri, într-o zonă singuratică, pentru că se spune că pe acolo trec

duhurile rele. Mai mult, pentru a nu avea probleme este bine să dormi în propria locuinţă.

Tot în această zi, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, spune tradiţia.

Citește și: Calendar creștin-ortodox iunie 2023. Pe ce dată pică Rusaliile, Moșii de vară, Sânzienele și Sfinții Petru și Pavel în acest an?

Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de vară? Tradiții și obiceiuri importante!

Cea mai cunoscută tradiție de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este aceea de a da de pomană  persoanelor nevoiașe, pentru sufletele celor care au trecut în neființă. Este una dintre cele mai vechi tradiții românești.

De sărbătoarea Moșilor de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi diverse băuturi.

Pomana se dă celor nevoiași. La sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai ales celor nevoiași şi străinilor. Tradiția spune că nu e bine să dai de pomană rudelor.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cum explică organizatorii SAGA decizia superstarului internațional, Nicki Minaj: "Ne depășește puterile"- radioimpuls.ro

Citește și: Moșii de vară 2023. Ce este bine să dai de pomană?

De asemenea este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, măcar un fel din preparatele pregătite, pentru ca mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.

În multe localități din Muntenia, pomana care se dă pentru cei dragi care au murit este pusă în vase de lut noi.

Vase trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată ale celor care nu mai sunt printre noi. Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. Cănile date de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

Citește și: Calendar ortodox iunie 2023: Pe ce dată pică Rusaliile 2023

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI