Close sidebar
Close sidebar

Sf. Parascheva: Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii pentru 14 octombrie 2020

Sf. Parascheva este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 octombrie. Ce este bine să faci de această mare sărbătoare pentru a avea noroc şi pentru a scăpa de necazuri? Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii

Andreea Stoica,

Sf. Parascheva

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sf Parascheva s-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea. Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643.

Sf, Parascheva este cinstita ca fiind aducatoare de ploi manoase, imbelsugatoare de roade bune, veselitoarea plugarilor. Ca ocrotitoare a apelor, chipul ei aparea adesea langa rauri sau fantani, iar apa respectiva devenea tamaduitoare.

Din acest motiv exista obiceiul in unele locuri sa se aseze icoana Sf. Parascheva langa fantani si izvoare.

Sf. Parascheva

Citeste si: Sf. Parascheva 2020: Rugăciunea care te scapă de greutăţi şi necazuri

Ziua Sfintei Cuvioase Parascheva este si zi de pomenire a celor trecuti in „Lumea Neintoarcerii”. Este momentul cand se dau de pomana paine din graul nou si must.

Potrivit tradiției, de Sf Parascheva taranii puteau afla cum va fi iarna, in functie de modul in care dormeau oile in ziua praznuirii ei: daca dormeau unite, era semn ca iarna va fi grea, iar daca dormeau rasletite, era chipul unei ierni blande.

Ce nu este bine să faci de Sf. Parascheva?

În aceasta zi era interzisă munca la câmp, spalatul rufelor, cusutul, torsul și Îesutul.

Potrivit credinţelor populare, fetele care cos și spală în această zi rămân nemăritate. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug.

De Sf. Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Sf. Parascheva

În ziua de sărbătoare nu se mănâncă fructe închse la culoare și pepene roșu, căci ele amintesc de sacrificiul martiric.

Citeste si: VIDEO- Pelerinaj la Sf. Parascheva 2020. Credincioşii: COVID nu stă pe moaște

De Sf. Cuvioasă Parascheva se poate prezice vremea

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.

Citeste si: Sfânta Parascheva 2020: Mitropolitul Teofan, anunţ important

Moaştele Sf. Parascheva

După Sf. Parascheva încep pregătirile pentru iarnă şi se obişnuieşte să se cumpere cojoace şi pături.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Sfânta Parascheva apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.

De asemenea, de  Sf. Parascheva  se dă de pomană pentru adormiți.

Moaştele Sf. Parascheva se află la Iaşi

În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Sf. Cuvioasă Parascheva

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643.

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI