Close sidebar
Close sidebar

Sfânta Ana 2021: Sărbătoare mare! Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

Sfânta Ana este sărbătorită de creștinii ortodocși în fiecare an în data de 9 septembrie. De asemenea, Adormirea Sfintei Ana este prăznuită pe 25 iulie. Sfânta Ana, mama Fecioarei Maria, este prăznuită în calendarul orthodox odată cu soțul ei, Sfântul Ioachim.

Alina Raducu,

Sfânta Ana 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea? [Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Numele Ana vine din evreiască şi are semnificaţia „Iahve (Dumnezeu) a avut milă“, sau „Iahve s-a îndurat“. De la el s-au format şi numele derivate – Aneta şi Anca (Ancuţa), numele compuse – Mariana, Ana-Maria sau diminutivele: Anişoara, Anica, Anita, Anuţa, Ani.

Pe ce dată este sărbătorită Sfânta Ana?

Biserica Ortodoxă Română îi celebrează pe Sfinții Părinți ai Fecioarei Maria, Sf. Ioachim și Sf. Ana sunt sărbătoriți în calendarul ortodox pe 9 septembrie. Potrivit Evangheliei, datorită credinței și cuvioșiei lor, s-a născut Maica Domnului, implicit Isus Hristos.

Conform trdițiilor și supersițiilor populare, cine face treabă de sărbătoarea Sfintei Ana va fi pedepsit cu somnul lung al morții.

De aceea, pe 9 septembrie nu se fac treburi casnice ori ale câmpului.

În tradiția populară se mai spune că este bine ca în această zi de sărbătoare să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta care au trecut a cele veșnice.

sărbătoarea [Sursa foto: PixaBay]

Adormirea Sfintei Ana, prăznuită pe 25 iulie 2021

De asemenea, Adormirea Sfintei Ana este praznuita in fiecare an pe 25 iulie. Sfanta Ana era din semintia lui Levi si a fost fiica Mariei si a preotului Natan din neamul lui Aaron. Acestia au trait in timpul reginei Cleopatra a Egiptului (69-30 i.Hr.). Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, casatorita in Betleem, a nascut pe Salomi; Sovi, casatorita tot in Betleem, a nascut pe Elisabeta, soția preotului Zaharia si mama Sfantului Ioan Botezatorul; Ana, casatorita in Galileea cu Ioachim si a nascut pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu.

Deci Salomi, Elisabeta si Sfanta Fecioara Maria au fost verisoare primare.

Cie au fost Sfinții Ioachim și Ana?

Sfânta Ana este mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria, aceasta reprezentând un moment important în istoria creștinilor. Conform scrierilor bisericești, Sfânta Ana ar fi provenit din neam preoțesc, fiind mezina marelui preot Matan.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Sfânta Ana s-a cununat cu înțeleptul Ioachim din Galileia. Evanghelia spune că Ioachim, dispreţuit pentru că nu avea copii, nu se revolta împotriva lui Dumnezeu, ci dimpotriva spunea: „Mă voi retrage în pustiu şi voi sta şi nu voi mânca nimic, ci numai mă voi ruga şi voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soţiei mele”. Şi Ana plângea pentru lipsa copiilor şi se roaga Domnului, iar după multă vreme de post şi rugăciune, prin rânduiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la bătrâneţe, pe Fecioara Maria.

Conform unor scrieri bisericești, pe când copila ei era încă micuță, Sfânta Ana ar fi încredințat-o la Templu, drept ofrandă neprihănită. Așa se face că Fecioara Maria a rămas orfană timpuriu, deși mama ei a trăit 69 de ani, iar tatăl 80 de ani.

Sfânta Ana 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea? [Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Ilie 2021: Mesaje, urări şi felicitări

Sfânta Ana, supranumită și ocrotitoarea copiilor

Se spune că Sfânta Ana și-a dedicat toată viața rugăciunilor și postului. Aceasta a făcut mult bine oamenilor aflați în suferinta, pentru a împlini cuvântul Domnului. Moaştele Sfintei Ana sunt păstrate în Schitul Sfânta Ana, în Sfântul Munte Athos. În popor se spune că Sfânta Ana era sora Sfântului Ilie.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Astfel, Sfânta Ana a rămas în istoria bisericească drept ocrotitoarea copiilor și credincioșii o cheamă în ajutor, mai ales atunci când nu pot da naștere la copii ori când familia le este pusă la grea încercare.

Citeste si: Semnificaţia expresiei „Sfinte Sisoe”. Ce înseamnă și de unde provine

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI