Close sidebar
Close sidebar

Sfatul lui Arsenie Boca pentru Săptămâna Mare. Ce înseamnă să îți porți crucea

Sfatul marelui duhovnic Arsenie Boca pentru Săptămâna Mare. Postul și suferința trebuie să fie înțelese de creștini ca o școală la care ne trimite Dumnezeu în vederea absolvirii de păcate.

Sorin Negru,

Arsenie Boca: „După Răstignire așteptăm o Înviere!". 

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Părintele Arsenie Boca învață că viața creștină, ca urmare a lui Hristos, spre deplina asemănare cu El, este o „cale a Crucii”.

„Nu este altă cale de mântuire, spune el, de ispășire a păcatelor, decât calea crucii”.

Citește și: Felicitări de Paște 2023: „Hristos să aducă multă dragoste, fericire și sănătate în familie. Paște Fericit!”

Însă noi „căutăm pe toate cărările cum să scăpăm de cruce, cum să ne strigăm nevinovăția, cum să ne ascundem păcatele și să strigăm în gura mare ce cruce grea avea de dus, dar ducem crucea târâș, și-am fi buni bucuroși să scăpăm de ea.

Noi facem de rușine Crucea lui Hristos, dar și Crucea lui Hristos ne face de rușine pe noi”, arată marele duhovnic Arsenie Boca.

Cele două categorii de suferințe

Arsenie Boca distinge două categorii de încercări: „necazurile pentru Evanghelie” și „suferințele pentru păcate, pentru greșeli, vinovății, și altele asemenea”.

Cele dintâi, ale sfinților, necazurile pentru virtute, sunt o binecuvântare din partea lui Dumnezeu, spre o și mai bogată răsplătire a răbdării.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Cele pentru păcate au ca scop curățirea de fărădelegi și întoarcerea pe calea vieții virtuoase, potrivit Doxologia.ro.

Părintele Arsenie arată că nu Dumnezeu le trimite pe acestea, „ci oamenii se bagă în bătaia lor, pentru că ies din poruncile lui Dumnezeu și legile firii”.

Sfatul lui Arsenie Boca: Rabdă tot ce primești

Săptămâna Mare rezumă drumul creștinului către Împărăția cerurilor.

„Școala suferinței” sau „școala crucii” este o „școala lui Dumnezeu” pe care o urmăm cu toții, însă unii cu drag, alții de nevoie, unii spre îndreptare, alții spre și mai sporită răsplată.

Încercările îl „readuc pe om iarăși la calea lui Dumnezeu”, spune părintele Arsenie.

Mai mult chiar, prin necazuri ni-L facem pe Dumnezeu Prieten, căci „în cuptorul suferinței de tot felul se curățește sufletul omenesc pentru Împărăția lui Dumnezeu”.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Cauza acestor încercări o constituie păcatul: sau, cum spunea Părintele Arsenie: „Bate Dumnezeu păcatele, să te lași de ele”.

Încercările „vin, pentru că trebuie să vină, fiindcă sunt chemate de noi, cu relele ce le-am făcut. Iar când vine plata, noi ne facem că nu știm de ce vine. Mai bine zi: „Așa-mi trebuie!”. De aici și sfatul său: „rabdă ce ai, că pe dreptate ai!”.

„După Răstignire așteptăm o Înviere!"

Părintele recomandă: „Să fiți cu dragoste către această îndrumare: purtați-vă de-așa fel între voi, ca să odihniți pe Dumnezeu între voi. Pentru această grijă ce-o aveți voi de odihnirea Lui, are și El grijă de voi, păzindu-vă de toată asupreala dinăuntru și dinafară și vă va ține nedespărțiți”.

În toate „să avem convingerea izvorâtă din pilda vieții Domnului Hristos, că „după Răstignire așteptăm o Înviere!".

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI