Excesul de grăsimi este principala greșeală pe care mulți români o fac în perioada Sărbătorilor de Crăciun și Revelion. Dacă slănina cu ceapă se consumă în zilele în care meniul principal constă în sarmale și friptură, riscurile cardio-vasculare sunt extrem de serioase, atrag atenția medicii nutriționiști. Mai ales că sunt zile de sedentarism, lipsa de mișcare fiind un factor agravant, iar sănătatea  

Citeste si: VIDEO- Pentru sănătate, trebuie să avem zilnic curcubeu în farfurie

Slănină cu ceapă. Adevărul despre această combinație

“Șunculițele aduc un aport mediu de colesterol, însa ele stimuleaza secreția de colesterol în propriul ficat”, a explicat Nicoleta Chira, Facultatea de Chimie, Universitatea Politehnică, pentru ProTV. De aceea, se mănâncă în siguranță doar o cantitate mică de șuncă, echivalentul a două degete.

Din momentul în care combinația șuncă-ceapă stimulează producția proprie de colesterol din ficat, e usor să-i depășești capacitățile. Iar grăsimea ingerată se va duce direct în sânge, unde devine periculoasă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: Mii de pastile anti-COVID, confiscate la graniță

Slănina înseamnă grăsime saturată extrem extrem de nesănătoasă pentru organism, chiar dacă e cu ceapă şi ţuică. Nu are nicio legătură cu sănătatea. Ţăranul român ce se ducea şi lucra de dimineaţa de la 5 până apunea soarele, la muncă, trebuia să-şi pună ceva de mâncare? Îşi punea ce avea şi el, o bucată de pâine, slănină care nu se strica şi apă.

Să nu credeţi că bea ţuică acolo, pe câmp. Eventual o bea acasă, când sosea”, a explicat un medic nutriționist pentru Adevarul.

Slănina înseamnă grăsime saturată extrem extrem de nesănătoasă pentru organism, chiar dacă e cu ceapă şi ţuică.

Slănină. Cum ne afectează sănătatea

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, grăsimea de origine animală nu este recomandată pentru utilizare curentă, deoarece acizii grași din compoziția sa stimulează generarea excesivă de colesterol în organismul uman, ceea ce poate duce la boli cardiovasculare și moarte prematură.

Valorile nutriționale ale slăninei

În ulei, indiferent de sortiment, avem 100% grăsime și 900cal/100ml. Slănină conține 5-10% proteine, 60-70% grăsime și 650cal/100g. Untul este intermediar cu 80% grăsime și 730cal/ 100g.

Când se recomandă slănina cu ceapa

Slănină cu ceapă și pâine este gustarea tradițională a iernii și poate fi recomandată pentru persoanele care desfășoară o activitate fizică intensă. 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

“Fiind atât de concentrată în grăsime și în calorii, slănina este un produs care se consumă cu moderație, recomandat persoanelor care stau mult în frig sau desfășoară o activitate fizică intensă. Oricine poate să consume puțină slănină cu ceapă și pâine, e gustarea tradițională a iernii. Iar dacă porcul a fost crescut cu hrană de calitate slănină devine valoroasă din punct de vedere nutritiv pentru că e bogată în acizi grași esențiali omega 3 și omega 6 și vitamina A", spune Mihaela Bilic, nutriționist, conform FoodStory.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si