Close sidebar
Close sidebar

Spitalul din Romania unde nici cainii vagabonzi n-ar supravietui. 40 de bolnavi cronici de TBC sunt tratati printre daramaturi

Cladirea in care functioneaza sanatoriul de la Marila arata in ultimul hal. Jumatate din acoperis a fost luat de vant, balcoanele atarna si e pericol sa cada in orice moment, zidurile sunt crapate, iar igrasia si mucegaiul sunt la ele acasa.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Sptalul de la Marila, unde sunt internati aproximativ 40 de bolnavi cronici de TBC, este situat la 12 kilometri de Oravita, intr-un loc uitat de lume. Este o cladire imensa, lasata in paragina de zeci de ani de zile. Directorul sanatoriului a declarat pentru adevarul.ro ca a incercat sa faca rost de fonduri pentru a reabilita imobilul, dar fara succes.  

"Am restrâns activitatea şi pe verticală şi pe orizontală, pe trei nivele, în mijlocul clădirii. Acolo am reuşit să renovăm cât de cât spaţiile interioare şi să oferim condiţii decente pacienţilor. Numai că lipsind o parte din acoperiş, apa se infiltrează şi ajunge şi în saloane", spune Felician Fara, directorul spitalului din Oraviţia, de care aparţine sanatoriul de la Marila.

Dotorul Fara recunoaşte că bolnavii de la Marila ar trebui mutaţi urgent şi spune că el este cel care a iniţiat acest demers, dezamăgit că nu există o soluţie de a reabilita sanatoriul.
"Am facut zeci de adrese", spune Fara, arâtându-ne un vraf de documente aflate pe biroul său." Din păcate nu am primit sprijin nici de la minister, nici de la consiliul judeţean, nici de la cel local, cu care, de altfel, avem o colaborare bună, dar ei nu dispun de banii necesari", povesteşte directorul.

A fost o vreme când directorul Fara a visat că-i va putea reda strălucirea de altă dată, însă acum a renunţat şi tot ce îşi mai doreşte e să găsească un spaţiu adecvat
pentru bolnavii care mai sunt la Marila. “Cu câţiva ani în urmă am încercat şi am solicitat fonduri pentru reabilitare. Am făcut şi un studiu de fezabilitate, însă costurile erau imense, se ridicau unde la 23 de milioane de euro. Fără implicare ministerului nu putem face nimic. Acum încerc să găsesc o soluţie să-i mut pe oamenii aia de acolo ”, spune directorul Felician Fara.

Citeste mai mult aici

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI