Close sidebar
Close sidebar

Șuncă de casă: rețetă tradițională de Crăciun. Cum se prepară șunca de porc fiartă cu usutoi sau cu boia de ardei

Șuncă de casă. Șunca de casă este un preparat pe care românii îl preferă să îl aibă pe mese zi de zi și la sărbătorile importante. Șunca de casă poate fi cumpărată din comerț sau făcută acasă, așa cum o făceau bunicii.

Madalina Grigore,

Șuncă de casă: rețetă tradițională de Crăciun. Cum se prepară șunca de porc fiartă cu usutoi sau cu boia de ardei

[Sursa foto: Atlasculinar.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Șuncă de casă. Șunca de casă nu lipsește de pe mesele românilor la sărbătorile importante. Este un preparat specific Crăciunului alături de tobe, cârnați, lebăr, piftie și friptură. Iată o rețetă simplă cum poți prepara șunca de casă de porc fiartă cu usturoi sau boia de ardei!

Șuncă de casă: rețetă tradițională de Crăciun. Cum se prepară șunca de porc fiartă cu usutoi sau cu boia de ardei

[Sursa foto: Divaînbucătărie.ro]

Șuncă de casă fiartă cu usturoi sau boia de ardei- Ingrediente

  • 1,5 kg slănină
  • 1 căpățână mare de usturoi
  • 3 frunze dafin
  • 1 lingură boabe piper
  • 1-2 boabe ienibahar
  • Sare
  • Zeamă de varză sau apă
  • Boia de ardei dulce
  • 1 lingură ulei

Citește și: O tânără a fost nevoită să-și părăsească țara după ce a fost acuzată că este „prea grasă”

Șuncă de casă: rețetă tradițională de Crăciun. Cum se prepară șunca de porc fiartă cu usutoi sau cu boia de ardei

[Sursa foto: Gustos.ro]

Șuncă de casă fiartă cu usturoi sau boia de ardei- Mod de preparare

Se pune la fiert la foc mic zeama de varză și apoi se adaugă bucata de slănină. Pentru a fierbe în apă cu sare este nevoie de doi litri de apă la care se pune o lingură cu vârf de sare cât să fie cu două degete peste aceasta, potrivit atlasculinar.ro.

Se pun frunzele de dafin, boabele de piper și ienibahar.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Se lasă la fiert aproximativ 30-50 de minute în funcție de mărimea și grosimea pe care șunca o are. Dacă furculița intră și iese ușor din bucata de șuncă aceasta este fiartă. Se scoate și se lasă la răcit.

Citește și: Rețetă caltaboș cu orez: Așa se prepară, de fapt, acest fel de mâncare tradițional de Crăciun

Când s-a răcit puțin cu usturoi pisat amestecat cu puțin ulei și sare se freacă până bucata de șuncă este acoperită uniform.

După câteva ore, două sau trei se îndepărtează usturoiul pisat amestecat cu puțin ulei și sare de pe slănină cu un cuțit și se presară boia de ardei dulce mai multă sau mai puțină în funcție de preferințe. Se freacă bine pentru ca boiaua de ardei dulce să cuprindă toată bucata de șuncă și se pune între două funduri de tocat de lemn peste care se pune o greutate.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Șunca se dă la rece la frigider sau dacă este mai multă se poate congela.

Citește și: Care este cea mai bună făină pentru cozonac. Aluatul se va desface în fâşii! Reţetăde Crăciun

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI