In articol:
- Șuncă de casă fiartă cu usturoi sau boia de ardei- Ingrediente
- Șuncă de casă fiartă cu usturoi sau boia de ardei- Mod de preparare
Șuncă de casă. Șunca de casă nu lipsește de pe mesele românilor la sărbătorile importante. Este un preparat specific Crăciunului alături de tobe, cârnați, lebăr, piftie și friptură. Iată o rețetă simplă cum poți prepara șunca de casă de porc fiartă cu usturoi sau boia de ardei!
Șuncă de casă fiartă cu usturoi sau boia de ardei- Ingrediente
- 1,5 kg slănină
- 1 căpățână mare de usturoi
- 3 frunze dafin
- 1 lingură boabe piper
- 1-2 boabe ienibahar
- Sare
- Zeamă de varză sau apă
- Boia de ardei dulce
- 1 lingură ulei
Citește și: O tânără a fost nevoită să-și părăsească țara după ce a fost acuzată că este „prea grasă”
Șuncă de casă fiartă cu usturoi sau boia de ardei- Mod de preparare
Se pune la fiert la foc mic zeama de varză și apoi se adaugă bucata de slănină. Pentru a fierbe în apă cu sare este nevoie de doi litri de apă la care se pune o lingură cu vârf de sare cât să fie cu două degete peste aceasta, potrivit atlasculinar.ro.
Se pun frunzele de dafin, boabele de piper și ienibahar.
Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro
Se lasă la fiert aproximativ 30-50 de minute în funcție de mărimea și grosimea pe care șunca o are. Dacă furculița intră și iese ușor din bucata de șuncă aceasta este fiartă. Se scoate și se lasă la răcit.
Citește și: Rețetă caltaboș cu orez: Așa se prepară, de fapt, acest fel de mâncare tradițional de Crăciun
După câteva ore, două sau trei se îndepărtează usturoiul pisat amestecat cu puțin ulei și sare de pe slănină cu un cuțit și se presară boia de ardei dulce mai multă sau mai puțină în funcție de preferințe. Se freacă bine pentru ca boiaua de ardei dulce să cuprindă toată bucata de șuncă și se pune între două funduri de tocat de lemn peste care se pune o greutate.
Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro
Șunca se dă la rece la frigider sau dacă este mai multă se poate congela.
Citește și: Care este cea mai bună făină pentru cozonac. Aluatul se va desface în fâşii! Reţetăde Crăciun