Alta legenda ii are ca personaje principale pe romani, care obisnuiau sa il sarbatoreasca in aceasta perioada pe Marte, zeul primaverii si al agriculturii, cel care aducea natura la viata dupa o iarna lunga si friguroasa.  

Legende sau nu, e clar ca luna martie aduce cu ea nu doar primavara, ci si o perioada marcata de traditii si superstitii din cele mai vechi timpuri; unele menite sa aduca noroc, prosperitate si incredere in noile inceputuri care debuteaza odata cu anotimpul renasterii, altele concepute pentru a avertiza impotriva comportamentelor care aduc ghinioane.

Descopera in continuarea cateva superstitii si traditii specifice acestei perioade si bucura-te de venirea primaverii cu noroc cat sa iti ajunga tot anul.

Traditii care iti aduc noroc in luna martie

Luna Martie, numita popular chiar „Martisor” este luna dedicata traditiei snurului rosu si alb, care inca persista in toata Romania, inclusiv in zonele urbane. Oriunde s-ar sarbatori aceasta traditie, se spune ca martisorul aduce noroc si bunastare, are putere de a readuce soarele si ajuta copiii care il poarta sa ramana curati ca argintul, iar pe femei le protejeaza de puterea orbitoare a soarelui.

Culorile specifice lunii martie, rosu si alb, simbolizeaza renasterea, primavara, care se impleteste cu iarna si armonia dintre extreme: frig si cald, zapada si foc, intuneric si lumina.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Planul controversat de a transforma un deșert într-o zonă verde, fertilă și plină de viață sălbatică: „Ar putea schimba tiparele meteo”- antena3.ro

Una dintre traditiile populare din aceasta perioada spune ca pentru a avea noroc tot anul, martisorul se leaga cand rasare soarele, in prima zi din luna martie. Acesta trebuie purtat pana infloresc copacii, apoi nu trebuie aruncat, ci legat cu nod de ramurica unui copac sau de tulpina unei flori. Snurul legat nod de incheietura mainii functioneaza ca un talisman impotriva ghinioanelor de tot felul si se spune ca are capacitatea de a te apara de boala si de deochi, tinand relele la distanta.

De asemenea, pentru a vedea cum iti va merge anul acesta, inainte de prima  zi a lunii martie trebuie sa iti alegi „baba”, adica ziua care va simboliza felul in care se va desfasura toata perioada anulu pentru tine. „Baba” ta poate fi intre 1 si 9 martie, iar o alegi pe care vrei, in functie de intuitie.

De asemenea, se spune ca mamele trebuie sa se fereasca sa puna martisorul copiilor de fata cu o femeie insarcinata pentru ca noul-nascut se va naste cu un semn.

Ce sa NU faci in prima zi a primaverii!

Asa cum exista lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a te bucura de noroc, traditia avertizeaza ca exista si cateva lucruri carora trebuie sa le acorzi atentie pentru ca nu cumva sa atragi ghinioanele.

Astfel, de 1 martie nu este voie sa se dea cu matura sau sa se spele pentru ca se crede ca Baba Dochia se va supara si va trimite iarna inapoi. Este permisa insa prepararea mancarii.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 10 septembrie 2024: Zodia care va avea parte de ghinion, situații dificile și emoții puternice- radioimpuls.ro

Citeste si: Sindromul capului care explodează, boala misterioasă care afectează tot mai mulți oameni. Ce este și cum se manifestă- antena3.ro

De asemenea, nu este bine sa te certi cu nimeni de 1 martie, pentru ca se crede ca vei avea conflicte pana va veni toamna si cine isi doreste jumatate de an de tensiuni si neintelegeri?

Luna martie este caracterizata de o multime de superstitii specifice, insa nu putem nega frumusetea traditiei de a oferi martisoare celor dragi. Acestea le vor servi drept talisman norocos toata luna si cu siguranta se vor bucura de atentia pe care le-o acorzi. Daca si tu esti in cautare de martisoare online deosebite trebuie doar sa te interesezi putin care sunt preferintele lor si sa alegi un cadou de martisor pe sufletul celui care urmeaza sa il primeasca.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si