Close sidebar
Close sidebar

Top 10 greseli pe care nu trebuie sa le faci pe internet

Dincolo de avantajele pe care le ofera internetul, navigarea in lumea virtuala presupune si foarte multe riscuri. Atat politistii, cat si spe­cia­listii in securitate cibernetica atrag atentia asupra pericolelor la care se expun utilizatorii de internet, fie ca il folosesc pentru a comunica, fie pentru a efectua tranzactii financiare.


DISTRIBUIE
acest articol

 

Top 10 greseli pe care nu trebuie sa le faci pe internet
Dincolo de avantajele pe care le ofera internetul, navigarea in lumea virtuala presupune si foarte multe riscuri. Atat politistii, cat si spe­cia­listii in securitate cibernetica atrag atentia asupra pericolelor la care se expun utilizatorii de internet, fie ca il folosesc pentru a comunica, fie pentru a efectua tranzactii financiare. ”Adevarul” va prezinta zece dintre regulile esentiale care va asigura protectie atunci cand navigati pe internet. 1. Nu deschideti fisierele atasate provenite de la adrese de e-mail necunoscute E-mail-urile accesate pe mobil pot fi contaminate cu linkuri infectate si fisiere atasate care sa contina malware, la fel ca in cazul laptop-urilor sau desktop-urilor. Ransomware si alte tipuri de continut malware sunt raspandite mai ales prin mecanisme de acest fel, de aceea evitati sa dati click pe linkuri cu caracter dubios sau sa descarcati fisiere atasate provenite de la expeditori necunoscuti.
2. Nu accesati niciodata linkurile de genul ”vezi cine ti-a vizualizat profilul” Nu dati click pe linkuri care pot parea suspecte si instalati o solutie antivirus ca sa va alerteze despre eventualele site-uri nesigure. Escrocii ii tenteaza pe utilizatori cu optiuni pe care retelele sociale nu le au, de exemplu posibilitatea de a vedea cine le-a urmarit profilul, care pe Facebook nu exista din motive ce tin de protejarea vietii private.
 in 2013, un studiu realizat de Bitdefender a aratat ca, in Romania, cele mai populare escrocherii de pe Facebook sunt de tipul "vezi cine ti-a vizualizat profilul". Acestea le promit utilizatorilor ca pot primi o lista a persoanelor care le urmaresc activitatea, mesajele si pozele de pe reteaua sociala. in topul site-urilor periculoase raspandite pe Facebook se afla si linkurile frauduloase, care incearca sa ii convinga pe utilizatori sa participe la sondaje pentru  a castiga premii, de obicei telefoane mobile sau tablete.
3. Nu folositi niciodata informatii personale la parole Securitatea retelelor sociale incepe cu parola, atrag atentia specialistii de la Bitdefender. O parola puternica ar trebui sa contina litere mici, litere mari, cifre si caractere speciale, sa aiba cel putin 8 caractere, sa fie schimbate cu regularitate (la cel putin 6 luni) si sa nu fie divulgata in niciun fel altor persoane. Evitati folosirea unor informatii personale precum zilele de nastere, numele animalelor de companie sau numele de dinainte de casatorie al mamei.
Acestea sunt usor de gasit prin tehnici de inginerie sociala sau din simple cautari pe retelele sociale. Nu folositi aceeasi parola de la un cont la altul si asigurati-va ca aveti o parola puternica la toate serviciile online utilizate.

1. Nu deschideti fisierele atasate provenite de la adrese de e-mail necunoscute

E-mail-urile accesate pe mobil pot fi contaminate cu linkuri infectate si fisiere atasate care sa contina malware, la fel ca in cazul laptop-urilor sau desktop-urilor. Ransomware si alte tipuri de continut malware sunt raspandite mai ales prin mecanisme de acest fel, de aceea evitati sa dati click pe linkuri cu caracter dubios sau sa descarcati fisiere atasate provenite de la expeditori necunoscuti.

2. Nu accesati niciodata linkurile de genul ”vezi cine ti-a vizualizat profilul”

Nu dati click pe linkuri care pot parea suspecte si instalati o solutie antivirus ca sa va alerteze despre eventualele site-uri nesigure. Escrocii ii tenteaza pe utilizatori cu optiuni pe care retelele sociale nu le au, de exemplu posibilitatea de a vedea cine le-a urmarit profilul, care pe Facebook nu exista din motive ce tin de protejarea vietii private.  in 2013, un studiu realizat de Bitdefender a aratat ca, in Romania, cele mai populare escrocherii de pe Facebook sunt de tipul "vezi cine ti-a vizualizat profilul". Acestea le promit utilizatorilor ca pot primi o lista a persoanelor care le urmaresc activitatea, mesajele si pozele de pe reteaua sociala. in topul site-urilor periculoase raspandite pe Facebook se afla si linkurile frauduloase, care incearca sa ii convinga pe utilizatori sa participe la sondaje pentru  a castiga premii, de obicei telefoane mobile sau tablete.

Citeste si: Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025. Cu cât vor crește veniturile angajaților și cine va beneficia de bani mai mulți- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

3. Nu folositi niciodata informatii personale la parole

Securitatea retelelor sociale incepe cu parola, atrag atentia specialistii de la Bitdefender. O parola puternica ar trebui sa contina litere mici, litere mari, cifre si caractere speciale, sa aiba cel putin 8 caractere, sa fie schimbate cu regularitate (la cel putin 6 luni) si sa nu fie divulgata in niciun fel altor persoane. Evitati folosirea unor informatii personale precum zilele de nastere, numele animalelor de companie sau numele de dinainte de casatorie al mamei. Acestea sunt usor de gasit prin tehnici de inginerie sociala sau din simple cautari pe retelele sociale. Nu folositi aceeasi parola de la un cont la altul si asigurati-va ca aveti o parola puternica la toate serviciile online utilizate.

 

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Citeste continuarea pe Adevarul.ro

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI