Close sidebar
Close sidebar

Totoiana, limba inventata pe ulita. Multi romani continua sa o foloseasca, desi, la primul contact, nimeni nu intelege nimic - Afla-i toate secretele si istoria

Mai nimeni nu ii stie cu exactitate orginile, dar se pare ca acest dialect a fost creat cu scopul de a scurta cuvintele si a face conversatia mai rapida. Limba pe care multi romani de la sate inca o folosesc, dar despre care se spune prea putin.

C.I.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Este vorba de "Totoiana" un limbaj specializat, codat, cam ca limbajul folosit de tineri pe net, doar ca oamenii il folosesc pe ultitele localitatilor.

Totoiana este un fel de limba intoarsa pe care oamenii o folosesc si care, la primul contact, pare inteligibila. Spre exmplu, un barbat pe nume Stefan, in totiana este numit Fanuste.

Multi locuitoti din Totoi, judetul Alba, inca folosesc aceasta limba si isi aduc aminte cu placere ca de mult, totoiana era folosita mai mult decat romana prin acele locuri si, din pacate, acum e utilizata "la o bere" sau sub forma de amuzament.

Se pare ca aceasta limba a fost inventata in timpul dominatiei austro-ungare de catre negustorii totoieni care faceau negot cu produsele lor si care isi doreau sa nu fie intelesi de catre ceilalti comercianti.

Desi se spune ca limba ar fi utilizata doar in Totoi, un lingvist sustine ca a auzit-o si in locuri mult mai departate de judetul Alba.

Mai multe detalii despre aceasta limba ai AICI

Citeste si: Florin a murit lovit în cap de un copac! Tânărul maramureșan avea doar 24 de ani și era tăietor de lemne în Italia- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: S-a apucat de sală la 70 de ani și a slăbit 36 de kg. Acum, Joan e influenceriță de fitness și face senzație pe internet- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI