Close sidebar
Close sidebar

Tulpina sud-africană a ajuns în România. Anunțul specialiștilor

Tulpina sud-africană a ajuns şi în ţara noastră. A fost descoperită la doi pacienți, din București și Pitești. Specialiștii de la un lanț de clinici private au analizat prin secvențiere aleatorie un lot de 93 de probe. Dintre acestea, la alte 72 a fost evidențiată tulpina britanică. Specialiștii trag un semnal de alarmă: vaccinurile aprobate în țara noastră sunt mai puțin eficiente în cazul tulpinii sud-africane, care se poate răspândi cu repeziciune, mai ales dacă restricţiile vor fi relaxate.

Georgiana Balaban,

Tulpina africană detectată în România. [Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Liana Alexandru, jurnalistă și scriitoare, a anunţat public că ea este prima persoană infectată cu tulpina sud-africană, în Bucureşti. S-a îmbolnăvit la finalul lunii februarie, și a acuzat simptome destul de severe. Un apel de la DSP a informat-o că în cazul ei a fost detectată mutaţia din Africa de Sud, despre care specialiştii spun că este mai agresivă decât celelalte.

„În cazul meu, a fost depistată tulpina B1351. Tulpina sud-africană. Am fost contact direct al soțului meu, care a făcut o formă cu spitalizare de o săptămână. Nu știe de unde a luat virusul. Toți suntem acum bine!” a zis Liana Alexandru.

Citeste si: Bilanț coronavirus, vineri 5 martie. Situația devine dramatică din nou în România

Cazul Lianei nu este, însă, singurul de prezenţă a mutaţiei sud-africane în ţara noastră. Biologii de la un laborator privat au reușit să confirme temerile tuturor- un alt caz a fost depistat în Argeș. În plus, pe eşantionul studiat de ei, o altă mutaţie periculoasă, cea britanică, s-a dovedit majoritară.

Mutația africană a lovit peste 50 de țări

Mutaţia sud-africană a ajuns deja în peste 50 de țări.

În Europa, cel mai mare focar de această tulpină a fost înregistrat luna aceasta, în provincia austriacă Tirol, o zonă turistică importantă. Și în România este posibil să existe mult mai multe cazuri, asta din cauza numărului mic de probe secvențiate.

Citeste si: Pensiile românilor, micșorate înainte de recalcularea din septembrie! Din ce cauză au primit unii pensionari decizii de reducere a pensiilor- kanald.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Lockdown prelungit și noi restricții dure. Grecia trece prin perioada cea mai grea a pandemiei

O nouă tulpină detectată în țara noastră. [Sursa foto: PixaBay]

Despre tulpina sud-africană, specialiştii spun că dă reacții mai grave în cazul tinerilor, iar marii producători de vaccinuri ne asigură că, odată imunizaţi, chiar şi în cazul infectării cu o mutaţie a virusului, nu vom dezvolta forme severe de boală.

Pe de altă parte, tulpina britanică se regăsește în 77% din probele analizate în cercetarea privată, ceea ce indică faptul că se răspândește rapid și tinde să devină dominantă pe teritoriul țării noastre. România nu poate secvenția însă suficiente probe, pentru depistarea mutaţiilor, asta deși Uniunea Europeană cere ca măcar 5% din totalul infectărilor să treacă prin acest proces.

Citeste si: Coronavirus România! Câte cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI