În încercarea de a ne asigura că nu avem același destin ca dinozaurii, Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat astăzi începutul lucrărilor la o nouă misiune îndrăzneață de apărare planetară, informează BBC News. 

Este vorba de Misiunea Rapidă Apophis pentru Siguranța Spațială, denumită Ramses.

Această misiune își propune să întâlnească asteroidul 99942 Apophis, un obiect de dimensiunea aproximativă a unei nave de croazieră, și să-l însoțească în timpul zborului apropiat de Pământ, în aprilie 2029.

Cât de periculos este asteroidul Apophis

Asteroidul Apophis, cu o lungime de aproximativ 375 de metri, va trece la o distanță de 32.000 de kilometri de suprafața Pământului, pe data de 13 aprilie 2029.

Acest eveniment rar va fi vizibil cu ochiul liber în părți ale Europei, Africii și Asiei și va atrage atenția globală peste câțiva ani.

O astfel de apropiere a unui asteroid de o dimensiune atât de mare are loc doar o dată la 5.000

- 10.000 de ani.

Astronomii au exclus orice șansă ca Apophis să se ciocnească de Pământ în următorii 100 de ani. Cu toate acestea, zborul asteroidului din 2029 le oferă oamenilor de știință o oportunitate unică de observare științifică de aproape.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată- wowbiz.ro

Citeste si: Ce a fost, de fapt, obiectul misterios observat noaptea trecută pe cerul României- antena3.ro

Sonda spațială Ramses trimisă de ESA va ajunge la Apophis cu două luni înainte de cel mai apropiat punct de apropiere pentru a monitoriza modificările fizice ale asteroidului datorate forțelor gravitaționale ale Pământului.

Când începe misiunea Ramses

Misiunea Ramses va fi lansată în aprilie 2028 pentru a-și asigura sosirea la Apophis până în februarie 2029.

Obiectivul misiunii este să observe și să studieze modul în care gravitația Pământului afectează Apophis, provocând potențial alunecări de teren și dezvăluind material nou de sub suprafața asteroidului.

Patrick Michel, director de cercetare la CNRS la Observatoire de la Côte d'Azur, a subliniat importanţa acestei misiuni, spunând: „Sunt încă atât de multe de învăţat despre asteroizi. Până acum, a trebuit să călătorim departe în Sistemul Solar pentru a-i studia”.

„Pentru prima dată, natura ne aduce unul aproape și va conduce experimentul în sine. Tot ce trebuie să facem este să vedem cum Apophis este transformat de forțele puternice ale gravitației”, a adăugat el.

Ce speră să afle astronomii despre asteroidul Apophis 

Folosind o suită de instrumente științifice, Ramses va cerceta îndeapropae Apophis, analizându-i forma, suprafața, orbita, rotația și multe altele.

Citeste si: De unde și cum a început ideea Ilenei Sterp de a scoate zahărul din alimentație pentru o lună de zile. “Sper să pot să duc la final luna asta.”- kfetele.ro

Citeste si: Căpitanul iahtului scufundat al miliardarului Mike Lynch, anchetat de procurorii italieni pentru omor- radioimpuls.ro

Citeste si: Țara în care angajaţii au, de acum, „dreptul la deconectare” după serviciu, fără riscul de a fi sancţionaţi- antena3.ro

Aceste date vor fi centralizate de oamenii de știință care speră să înțeleagă compoziția, structura asteroizilor și cum să devieze asteroizii potențial periculoși în viitor.

Cercetătorii se așteaptă ca forțele de maree ale Pământului să modifice starea de rotație a asteroidului. Acestea pot declanșa cutremure și alunecări de teren pe suprafața rocii stelare, potrivit BBC.

Oamenii de știință speră că prezența lui Ramses va oferi o imagine detaliată „înainte și după” a modului în care Apophis este afectat de întâlnirea apropiată cu Pământul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si