Close sidebar
Close sidebar

Un barbat din Timis a dat lovitura cu dulceata, siropul si ceaiul de trandafiri. Delicatesele sunt mai ales pe gustul strainilor

Dacă vreţi să vă umpleţi cămara cu delicatese, în această toamnă, luaţi exemplul unor gospodari din Timiş. Au pus pe picioare o afacere, foarte parfumată cu trandafiri. Dulceaţa preparată în casă, siropul şi ceaiul sunt mai ales pe placul străinilor.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Citeste si: Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025. Cu cât vor crește veniturile angajaților și cine va beneficia de bani mai mulți- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Ce atata grau si porumb?! Gospodarul din imagine s-a gandit sa puna pe picioare o afacere parfumata! A cumparat 600 de butasi si a transformat campul din apropierea casei intr-o plantatie profitabila.

Ciprian Grecu, proprietar: Avem doua soiuri de trandafiri pentru dulceata, sirop, ulei esential.

"La trandafiri se foloseste toata floarea si petalele si mijlocul, pestilul. Se usuca petalele pentru ceai. Trebuie sa nu imprastiem petalele ca nu mai avem din ce sa facem dulceata de trandafir."



Daca simplul cules al trandafirilor este o indelencire ce presupune multa rabdare, munca de Sisif abia acum incepe. Dulceata este pe cat de aromata, pe-atat de greu de obtinut!

Vasilica Grecu, bucatareasa: Se face din trandafiri proaspeti. Va fi ceva de lucru pentru ca nu e chiar asa de usor!

"O sa indepartam partea alba. La dulceata se foloseste doar ce este roz pentru ca partea alba va da un gust amar".


Petalele se sorteaza bucata cu bucata si se inmoaie intr-un amestec de zahar si lamaie.

'Miroase foarte bine. Da, au un miros deosebit. Nu este alt trandafir cu mirosul acesta. Si acuma framantam pana iese ce trebuie sa iasa."

Amestecul se lasa la fiert doua, trei ore. Abia apoi dulceata este gata. Din 300 de grame de petale proaspete, gospodina prepara 10 borcane de 200 de ml.
Pentru cinci litri de sirop, bucatareasa are nevoie de 500 de grame de petale.

"Deja iese ce e mai bun din petala!"


Cat despre ceaiul obinut din petalele trandafirului de Damasc... ei bine, chinezii sunt vrajiti si il comanda pe banda rulanta. Din curtea acestui om, pleaca in fiecare sezon o suta de kilograme de flori special alese pentru cea mai aromata infuzie.


"Le ambalam si ele ajung in China,  in Germania. Ceaiul facu din petale de trandafir este bun pentru diferite afectiuni. Trebuiesc foarte bine uscate."

Afacerea este profitabila: un borcan de gem de 200 de ml costa 12 lei, siropul de 250 de ml 10 lei, iar petalele se vand cu 28 de lei kilogramul. Gustul este insa pe... masura pretului!

"Dulceata de trandafiri. N-am mai mancat. Foarte buna. Dulce si aromata"


Proprietarul plantatiei vrea sa-si dezvolte afacerea. Se gandeste serios sa investeasca intr-o instalatie de distilat uleiul de trandafir, despre care se spune ca este de trei ori mai scump decat aurul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI