Alexandru Baldea, manager casa de licitatii: "Vesta tricotata, din bumbac, i-a servit, probabil, pentru lucru. Starea sa de degradare este avansata, nu prin invechire, ci prin provocarile tehnice nenumarate ale vietii in atelier."

Micuta, dar extrem de valoroasa colectie de haine si creatii ale lui Constantin Brancusi, va fi expusa timp de doua saptamani in cadrul unei case de licitatii din Capitala.

Printre obiecte se regasesc andrelele special create de sculptor pentru iubita sa, tinute de zi sau de seara, dar si doua valize, extrem de speciale.

Cea mai scumpa piesa din aceasta licitatie, adica valiza frantuzeasca a lui Constantin Brancusi, are, probabil, si cea mai interesanta poveste. Precum un ou cu surprize, a fost scoasa la licitatie, dar cel care a cumparat-o nu a stiut ca se va mai gasi ceva in interior. Iar acel ceva au fost nu mai putin de 3 seturi de haine ale marelui sculptor.

"Continea, practic, atat vestimentatia sa de lucru, cat si vestimentatia de zi, cat si vestimentatia sa de seara”, a declarat Alexandru Baldea.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

„Fotografie stadiu care il prezinta, in mod absolut inedit, pe Brancusi lucrand la joagar, in 1938, pentru ridicarea "Portii Sarutului”, adauga el.

20 de ani s-a chinuit un colectionar roman sa stranga toate aceste bunuri ale lui Brancusi.

6 ani le-a pastrat in propria locuinta, dar acum s-a hotarat sa le scoata la vanzare. Jumatate din banii obtinuti vor fi folositi la achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului".

"Cei care vor dori sa cumpere orice legat de numele lui Brancusi trebuie sa stie ca aceste haine poarta, intr-adevar, cum spunea domnul Patapievici, o aura", a declarat Matei Stircea-Craciun, Academia Romana.

Reprezentantii casei de licitatii spera sa obtina macar 50.000 de euro pentru colectie. De altfel, pasionatii vor putea licita pentru fiecare piesa in parte sau, la final, pentru toate la un loc. Chiar si asa, situatia nu e deloc roz.

Pentru a cumpara "Cumintenia Pamantului" statul roman mai are nevoie de vreo 5 milioane de euro, dar doar 16 zile la dispozitie sa stranga aceasta suma. In caz contrar, Guvernul a fost somat sa plateasca din propriile fonduri diferenta de bani. Cu alte cuvinte, vrem nu vrem, tot vom plati.

Din aprilie si pana acum romanii, dar si diferite companii private sau de stat, au donat aproximativ un milion de euro. Drept multumire, societatile beneficiaza de deduceri fiscale, in timp ce persoanele fizice platesc un impozit pe venit mai mic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si