Publicația britanică The Guardian a reluat de curând in extenso un subiect delicat, abordat în numărul din aprilie 1979 de revista Observer.

Citește și: O femeie care și-a pierdut fiul nu a crezut în Dumnezeu până nu a intrat în moarte clinică. Ce a văzut în lumea de dincolo- VIDEO

Jurnaliștii au încercat să arunce o privire în spatele vălului pus peste experiențele din apropierea morții.

Revista Observer din 1979, despre experiențele în preajma morții

Revista a intervievat mai mulți supraviețuitori ai morții clinice și a tras o serie de concluzii.

Cei care își reveneau la viață după resuscitarea cardio-pulmonară au spus că întrezăreau o lumină strălucitoare la capătul unui tunel – sau un alt pasaj de trecere – înainte de a fi atrași înapoi pe patul de spital.

Ce este fenomenul de "autoscopie", relatat după moartea clinică

Experiențele la limita morții( near death experiences- NDE) se încadrează în două mari categorii, a explicat articolul.

În primul rând, „transcendența”, descrisă ca „o trecere a conștiinței într-o regiune sau dimensiune străină”, dar care cuprinde și acel fenomen de „reluarea vieții care strălucește în fața ochilor tăi”.

Citește și: VIDEO. Un pacient ieșit din moarte clinică spune că l-a văzut pe diavol. Detalii șocante

Celălalt fenomen trăit de pacienții intervievați era „autoscopia”: se simțeau plutind afară din corp și își priveau de deasupra propriul trup.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Medicul stătea lângă patul său „privindu-și în jos propriul corp, care avea un cearșaf pus pe față”

Medicul George Ritchie, o relatare incredibilă

George Ritchie a avut parte de ambele experiențe- atât autoscopie, cât și trancendență.

Când avea 20 de ani, în 1943, a căzut din picioare, iar ulterior a fost găsit fără respirație și fără puls.

El a povestit că stătea lângă patul său „privindu-și în jos propriul corp, care avea un cearșaf pus pe față”, apoi „s-a trezit înconjurat de o panoramă vie a tuturor evenimentelor vieții sale”.

Când a revenit la viață, ersonalul medical nu a fost interesat de descrierea experienței lui ci au insistat: „Odihnește-te acum. Nu încerca să vorbești”, i-au spus ei. Mai târziu, când s-a calificat ca psihiatru, a fost atras să exploreze acest domeniu al experiențelor NDE.

Ritchie a fost unul dintre câțiva medici intervievați de Observer care explorau ce ne-ar putea spune aceste experiențe liminale despre viață și moarte.

Cum se văd lucrurile când ești în stop cardiac

Doctorul cardiolog Michael Sabom „a căutat pacienți care au suferit un stop cardiac, dar care până atunci nu au spus nimic despre experiențele lor”.

El a găsit asemănări ciudate în toate experiențele de tip NDE raportate, indiferent de vârstă, rasă, sex, educație și religie.

Este vorba în primul rând de „o scădere clară a anxietății de moarte” la cei care au făcut experiența limită a morții clinice.

 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Toți au trecut prin halucinații, hipoxie sau chiar au aruncat o privire "în cealaltă parte"... ”Pașnic și odihnitor”, a spus un om de afaceri în vârstă de 56 de ani; „Plutitor, moale, ușor, confortabil”, a spus un agent de securitate în vârstă de 49 de ani.

Potrivit medicului Sabom, toți cei au ieșit din moarte clinică au dat dovadă după aceea de o hotărâre marcată „de a duce la bun sfârșit treburile neterminate din viața obișnuită cât le puteau mai bine”.

Experiențele din apropierea morții păreau să le ofere oamenilor o poftă reînnoită de viață.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si