Oamenii, care trebuie sa aiba varste cuprinse intre 18 si 55 de ani, urmeaza un curs de pregatire rapida, de sae luni, pentru a ajuta politia si armata sa tina migrantii la distanta. Ei invata sa foloseasca arme, judo, sa puna catuse unor suspecti, dar si cum sa gaseasca si sa retina grupuri mari de persoane.

Cursurile includ si cateva notiuni de multiculturalism. “Am inceput sa invatam despre religiile importante din lume, cine in ce crede”, spune unul dintre recruti, Sandor Jankovics.

Dupa absolvire, noii paznici vor fi platiti cu peste 700 de euro pe luna, cu mult peste salariul minim pe economie pentru absolventii de studii medii, care este de 516 euro pe luna.
 

Pana acum, autoritatile au recrutat circa 1.000 de oameni, dar efortul este inca in curs si se fac recrutari inclusiv in licee.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

Intrebat despre conditiile in care viitorii paznici vor putea folosi forta impotriva migrantilor, seful politiei regionale de la granita cu Croatia, Attilo Piros, a declarat ca regulilele sunt aceleasi ca in cazul politiei – sa recurga la forta ca ultima solutie.

Potrivit lui, orice folosire a fortei trebuie sa fie proprotionala si justificata. “Unul dintre cele mai importante lucruri in pregatirea de sase luni este sa ii invatam ca legea, dar, de fapt, baza sa morala si etica, este ca infractorii sunt fiinte umane si toata lumea are drepturile omului ”, a adaugat oficialul.

Granita Ungariei cu Serbia si Croatia marcheaza frontiera externa a Spatiului Schengen. Sute de mii de migranti au intrat in Ungaria traversand ceasta granita din 2015, dar majoritatea au plecat mai departe, catre Europa Occidentala, scrie news.ro.

Fluxul de migranti a scazut semnificativ de cand Budapesta a ridicat un gard la granita sa de sud si de cand UE a semnat un acord cu Turcia pentru reducerea migratiei.

Insa premierul nationalist Viktor Orban, care marti a descris migrantii, majoritate musulmani, drept un “cal troian pentru terorism”, a invocat riscul unui nou aflux dinspre Balcani.

Saptamana aceasta Ungaria a adoptat o lege pentru a retine migrantii in centre de detentie la granita, o masura criticata de ONU, de Medici fara Frontiere si de Consiliul Europei.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si