Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Asta-i România! Alexandra Jasmine Toader, celebra violonistă din România. A urcat pe scenă cu mari artiști, iar tot succesul i-l datorează mamei sale

A plecat dintr-un cartier mărginaș din Capitală și a ajuns pe marile scene ale lumii. Talentul moștenit din familie i-a trasat destinul și a dus-o acolo unde nu-și închipuia vreodată. A cântat pentru Papă, a urcat pe scena alături de Robin Williams și Jose Carreras, dar n-a uitat o clipa de unde se trage. Alexandra Jasmine Toader e artista de etnie romă, care duce cu mândrie numele României peste tot în lume.

Elena Tasca,

Alexandra Jasmine Toader, violonistă celebră

[Sursa foto: Capturi Asta-i România]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Faceți cunoștință cu Alexandra Jasmine Toader, un nume care apare des pe afișele concertelor susținute peste tot în lume de mari artiști, un nume cu care România se mândrește oricând.

"Unul dintre cei mai importanți cu care am cântat este Robbie Williams, cu care am cântat în Germania, nu am cântat în România, din păcate, dar vom povesti cum am ajuns să cânt, Chris De Burgh, Sarah Brightman, cu care am cântat aici, în România, Lara Fabian... Din România, pot să spun că chiar mă întrebam zilele trecute “oare cu cine nu am cântat din România?”. Datorită faptului că de 12-13 ani aproape sunt membră a Orchestrei Simfonice București și datorită lor...

da, recunosc că am avut aceste oportunități de a cânta cu Chris De Burgh și Robbie Wiliams, dar cele mai mari satisfacții le-am avut alături de Orchestra Simfonică București. Cu ei am cunoscut cea mai mare parte a mapamondului, turnee în America de Sud, de două ori, Brazilia, Ururguay, Chile, Argentina, Peru, Vietnam, China... De unde dragostea pentru muzică și, mai ales, pentru instrumente? Pot să spun că este o dragoste, dar în același timp pot să spun că m-am născut cu muzica în casă.
M-am născut cu muzica în familie din moși, strămoși, pentru că provin dintr-o familie de muzicieni și o familie de muzicanți"
, a declarat Alexandra Jasmine Toader, violonistă.

Povestea Alexandrei, violonista celebră din România

Ne dăm întâlnire cu Alexandra în Vatra Luminoasă, cartierul bucureștean în care a crescut și a copilărit. Aici, între blocurile gri, Alexandra își teșea visul.

Provenită dintr-o familie în care se canta, știa că asta îi place, dar nu-și imagina cât de departe va ajunge într-o zi.

"- Aici este locul unde am copilărit, blocul unde m-am născut, unde am crescut, de unde am plecat, prin spate, pe aici, frumos, stăteam pe geam... A fost o copilărie frumoasă.

- Te jucai cu copiii în fața blocului?

- Foarte rar.

- De ce?

- Pentru că stăteam toată ziua la școală și să studiez. Eu eram puțin altfel, tot timpul stăteam și mă uitam la ei de pe geamul balconului meu... mă uitam și îmi doream, visam să pot să merg și eu afară să mă jos șotronul, să mă joc de-a v-ați ascunselea, chiar aveam câteva vecine cu care mă jucam, le chemam în casă ca să ne jucăm de-a v-ați ascunselea, pentru că afară nu puteam să ies.

- Dacă ar fi să alegi un singur cuvânt care să descrie copilăria ta, care ar fi acela?

- Aș descrie-o exact cum îmi descriu și viața: muzica", a declarat Alexandra Jasmine Toader, violonistă.

Muzica avea să-i traseze drumul în viață de la 5 ani, din ziua in care mama îi punea în mână prima vioara care, peste ani, a devenit violă. Mama a fost cea care a văzut în ea potențialul și talentul și care a investit totul ca ei să îi fie bine. N-a mai apucat sa se bucure împreună de succesul fiicei și asta o doare cel mai tare pe Alexandra.

"În fiecare secundă vorbesc cu ea, tot timpul, uite aici am brățara ei, nu o scot niciodată de la mână, iar acest inel, eu nu port aur, nu-mi place aurul, dar simt c-o am aici, cu mine, pentru că le-a avut până în ultima secundă, mai ales această brățară. I-aș mulțumi, în fiecare secundă îi mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut și cât de mult s-a sacrificat pentru mine", a declarat Alexandra Jasmine Toader, violonistă.

Alexandra a terminat Liceul de Muzică „George Enescu“ din București și Universitatea Națională de Muzică din Capitală, finalizându-și studiile de master în Germania.

"- Când eram în anul doi de facultate, având pe mătușa mea în Germania, că de asta spun că provin dintr-o familie de muzicieni și muzicanți. Mătușa mea, sora mamei, este profesoară de pian în Frankfurt, mai am un văr în Barcelona, în orchestra simfonică din Barcelona, am un văr violoncelist aici, la Operă, am peste tot în lume și în București și având pe mătușa mea în Germania, mama mea mi-a spus “poate ar trebui să încerci să faci și-n Germania, să mergi acolo, să faci școala!” N-am spus “nu”, m-am dus, am stat câteva luni, un semestru, aproape, eu fiind studentă la Universitatea Națională de Muzică din București, am spus că nu renunț la ea, ci îmi îngheț anul, pentru că știind că sunt foarte atașată de familie și de țară, pentru că într-adevăr, îmi iubesc această țară, nu am reușit să stau decât un semestru, după care m-am întors, dar în acel semestru, m-am integrat destul de bine în anturajul facultății, al celorlalte orchestre și am dat un mic concurs și am intrat la Noua Filarmonică Frankfurt, am dat concurs, aveau nevoie de colaboratori și văzând afișul pe holurile Conservatorului din Frankfurt, am zis “Hai să mă prezint și eu! N-am nimic de pierdut! De câștigat, poate, da”. A fost să fie cu noroc și într-adevăr, am intrat atunci colaborator și am stat câteva luni. În aceste câteva luni, am avut șansa și onoarea și oportunitatea de la Dumnezeu să cânt cu aceste mari nume și am cântat cu Robbie Williams, cu Chris De Burgh, cu Nena, cu mulți de acolo. Chiar îmi amintesc că cu Chris De Burgh am cântat pe stadion la Berlin, în fața a zeci de mii de oameni, atunci nu-mi dădeam seama câți oameni puteau fi, era ceva imens, o imensitate... Sinceră să fiu, atunci știam piesa, ca și acum, că mulți știu doar “Lady in red”, dar nu credeam că acel om, micuț, vine cu chitara în față și poate să aducă o sumedenie de oameni.

- Cum l-ai perceput?

- Cum te percep și pe tine, la fel, adică un om extraordinar de normal, de apropiat și foarte prietenos.

- Iar pe Robbie Williams?

- Robbie Wiliams este un fenomen. La fel cum e pe scenă, e și-n culise, aceeași nebunie frumoasă", a declarat Alexandra Jasmine Toader, violonistă.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Bolnavi de singurătate. Bătrânii, fără sprijin și ai nimănui

Alexandra îi datorează mamei sale totul

Alexandra a ajuns să cânte pe aceeași scenă și cu artist de suflet a mamei sale, Lara Fabian. Din păcate, însă, cea care i-a dat viață nu a mai apucat s-o vadă într-un moment atât de înălțător. A fost singurul concert udat de lacrimi de durere.

"- Eram într-un continuu plâns. Lara Fabian, într-adevăr, este cântăreața de suflet a mamei, uite că încep să mă emoționez când vine vorba de mama, care nu mai este și din păcate, nu a putut să o asculte așa, pe viu, cum s-ar spune.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Kim Jong Un iubește moda și luxul și cedează tentațiilor Occidentale. Ceasul lui costă cât salariul unui nord-coreean pe 10 ani- antena3.ro

- Legătura cu mama este una extrem de specială, ea ți-a călăuzit și primii pași în muzică. În ce măsură crezi că îi datorezi ei ceea ce ești astăzi? Î

- În toată măsura, tot! Tot ce sunt astăzi i se datorează ei, bineînțeles și tatălui, dar ei în totalitate.

- Dacă ar fi să descriem relația cu mama, cum a fost ea?

- O relație perfectă, o relație de prietenie, o relație cum cred că toate mamele și toți copiii și-ar dori, pentru că a fost prietena mea, eu neavând frați, neavând surori, a fost sora mea, a fost fratele meu, a fost prietena mea, mama, a fost tot...eram în permanență conectate, ca un fir de telefon când îl introduci în telefon. Și când nu-i spuneam nimic, ea simțea tot ce se întâmplă.

- Fără îndoială, între voi este o conexiune dincolo de cuvinte. Dacă ar fi fost un mesaj între voi doua, cum ar fi sunat?

- Ar fi fost un mesaj de mulțumire, pentru că de fiecare dată când am un concert, de când ea a plecat într-o lume mai bună, fiecare moment de aplauze, îi este dedicat, am conexiunea asta și îi spun că sunt pentru ea toate aplauzele și îi mulțumesc.

- Cât de mult îți lipsește mama?

- Foarte mult, enorm! Și acum, în fiecare secundă...și acum... era cu mine în permanență, noi aveam o relație mai mult decât supremă. Toata dragostea ei a pus-o în mine și am avut o relație extrem de specială, noi nu ne-am certat niciodată, bine, așa divergențe... dar certuri, nu. Eu am locuit cu ea zi de zi, în afara momentelor când plecam în turnee sau când am fost în Germania, de dragul ei nu am putut să rămân acolo. Taică-miu și acum îmi reproșează, că puteam să rămân acolo, dar dacă rămâneam acolo. Poate altfel era viața mea, eram într-o orchestră, frumos, dar nu mai aveam aceste posibilități de a cânta și de a cunoaște atâta lume și de a vizita și a mă plimba peste tot prin lume", a declarat Alexandra Jasmine Toader, violonistă.

Deși avea atâtea uși deschise în străinătate a ales să revină acasă. Nu și-a ascuns niciodată etnia, ba dimpotrivă, oriunde a dus-o viața a spus mereu de unde se trage.

"- Tu ce fel de muzică ai ajuns să cânți?

- Muzică clasică, dar am mai cochetat puțin și cu muzica pop, am mai cântat... că de asta spun că sunt țigancă, deși nu ar mai trebui să spun așa, ar trebui să spun că sunt romă, dar la mine în casă așa s-a zis.

- Ți-a fost rușine vreodată cu treaba asta?

- Niciodată și o spun cu mândrie, ori de câte ori pot, pentru că rromii sunt, poate, cei mai talentați în muzică și nu... absolut niciodată, nici măcar o secundă, nicăieri în lumea asta! Chiar fac parte din Orchestra Simfonică a Rromilor de pretutindeni

- În ce măsură crezi că te-a afectat că faci parte din etnia rromă, și aici mă refer la parcursul tău profesional?

- Sinceră să fiu, nu cred că m-a afectat, din contră, mi-a dat un pic peste ceilalți, pentru că talentul ăsta... un pic, un pic de talent... toți suntem talentați, dar hai să zicem că puțin rromii sunt cu 1% mai talentați, iar asta mi-a dat și mai mult nerv, nicidecum nu m-a afectat, iar la școală, la mine în clasă, toți știau, că așa cum am spus, nu m-am ferit, îmi cunoșteau familia, profesorii, niciodată, nu m-am simțit să am rasism la adresa mea

- Ce înseamnă pentru tine faptul că faci parte din etnia rromă?

- O mândrie! Sunt foarte mândră că fac parte și duc mai departe chestia asta", a declarat Alexandra Jasmine Toader, violonistă.

"- Ea a perseverat foarte mult, a muncit foarte mult la acest instrument, numai prin educație, dacă nu studiezi, n-ai să faci nimic, și după aia a înțeles și au venit și rezultatele, a câștigat la Olimpiadă locul I pe țară, cei care au câștigat locul I pe țară au făcut excursie la Paris, i-am zis “vezi ce înseamnă, tată, dacă muncești?”... și acum ea a devenit un musafir la noi acasă, vine, stă 5-6 zile “tată, plec în Germania, plec în Franța, plec nu știu unde ”. Sunt mulțumit, am ajuns la capăt. un copil foarte bun de mic și pentru mine... totul! Aer, oxigen, tot!

- Cât de mândru sunteți de ea?

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Kim Jong Un iubește moda și luxul și cedează tentațiilor Occidentale. Ceasul lui costă cât salariul unui nord-coreean pe 10 ani- antena3.ro

- Sunt, dar s-au făcut niște eforturi mari de tot, niște sacrificii... Dar la un moment dat, am ajuns cu satisfacție, s-o văd pe ea împlinit", a declarat tatăl Alexandrei Jasmine Toader.

Alexandra face parte din Orchestra Simfonica București, de cate ori urca pe scenă și de cate ori ia viola în brațe se gândește la mamă, care de acolo de sus știe că e mandră de ea. În memoria ei, împreună cu unii dintre cei mai apreciați artiști de la noi, a reușit să-i facă un cadou care i-ar fi urcat inima la cer.

"- După ce am făcut parastasul de 1 an, am simțit nevoia să fac ceva pentru a-i mulțumi și mai mult decât îi mulțumesc prin cuvinte și prin conexiunea pe care o am cu ea și am simțit nevoia să facem ceva pentru ea și pentru toate mamele, ptentrucă acest disc “Mama”, într-adevăr a fost ideea și conceptul meu, a fost și ideea violoncelistului, solistului Rodin Moldovan, a cărui mamă a trecut în neființă acum 7 ani, dar acum ne-am unit durerea și am conceput acest disc.

- Ce conține el?

- Muzică pentru suflet

- Ce ar spune mama dacă ar vedea acest disc?

- Cred că ar plânge", a declarat Alexandra Jasmine Toader, violonistă.

Citește și: VIDEO- Andrada Bârsăuan, o mamă fericită. Cea mai mare împlinire a artistei vine din viața personală

Alexandra Jasmine Toader este dovada profesionalismului și a bunătății

Pe oriunde trece, Alexandra rămâne o amintire frumos de povestit. Dovadă stau mărturiile celor au avut ocazia să lucreze cu ea.

"Face parte dintre muzicienii care trăiesc prin muzică și din perspectiva asta, pune foarte mult suflet și atunci, tot ce iese, iese frumos. E așa cum ar trebui să fie toți artiștii. Sunt mulți artiști români care sunt foarte valoroși, foarte puțini ajung să fie recunoscuți mondial. E nevoie de o mare doză de noroc. Alexandra face parte dintre aceștia și e normal să fie acolo", a declarat Andrei Kerestely, producător muzical.

"- Este o colegă minunată, pot să spun, foarte calmă, foarte drăguță cu noi, se lucrează foarte bine împreună. Este o onoare, este o bucurie mare să fiu în preajma ei

- Cum este Alexandra, dincolo de profesionistul de pe scenă?

- Este o fată foarte sufletistă, foarte apropiată și te simți bine întotdeauna în preajma ei, foarte zâmbitoare, foarte amabilă", a declarat Marius Bănică, coleg.

"- Mă bucur foarte mult că am ocazia să cânt cu o persoană cu așa multă experiență. Alexandra este foarte amabilă, foarte caldă, înțelegătoare.

- E exigentă?

- Nu!", a declarat Ștefan Ciceu, muzician.

Ajunsă la apogeul profesional, Alexandra mai are o dorință de suflet. Să-și facă o familie și să ducă mai departe numele părinților care s-au sacrificat pentru ca ei să îi fie mai bine decât lor.

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI