Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Asta-i România! Cea mai săracă și cea mai scumpă masă de Paște

Ne așteaptă cel mai scump Paște din ultimii 30 de ani, în care, doar bogații își mai permit să se bucure de o masă tradițională, plină cu de toate. Prețurile la carne, ouă și verdețuri au crescut și vor mai crește până în Săptămâna Mare, așa că, românul de rând va cumpăra anul ăsta până și cozonacul la felie. Tăiem mielul și drobul de pe lista de cumpărături și așteptăm vremuri mai bune... la Paștele Cailor.

Maria Stiuca,

Cea mai săracă și cea mai scumpă masă de Paște

[Sursa foto: Asta-i România]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cu felia, cu bucata, cu suta de grame- mai chibzuit, mai sărac, dar mai scump ca niciodată: așa va arăta Paștele anul ăsta. Mesele pline de altădată vor fi doar pentru cei bogați. Pentru restul, sărbătoarea va însemna un adevărat efort financiar. Cu mai puțin de două săptămâni înainte de sărbători, de la carne la verdețuri, toate s-au scumpit, iar acesta e doar începutul.

Paște 2023: cozonac la felie și cu carne la porție

Masa tradițională va însemna o datorie în plus, un adevărat efort financiar, pentru cei mai mulți dintre noi.

Și nu e nevoie de vreo analiză financiară. E suficient sa ajungi în magazine și în piețe ca să realizezi că tăvălugul prețurilor e de neoprit.

Citește și: VIDEO- Hârtia igienică a ajuns produs de lux pentru români din cauza prețurilor mari

De la poarta fermierilor, însă, verdețurile pleacă la jumătate de preț. Deși costurile de producție s-au dublat, ei nu-și permit să își vândă marfa cu mult mai scump față de anii trecuți pentru că ar risca să rămână cu ea, iar asta ar însemna faliment clar.

Citește și: Incredibil cât a ajuns să coste un ou înainte de Paște. Prețuri uriașe

Dragoș Frumosu, liderul federației SINDALIMENTA a explicat că: „Omul trebuie să-și vândă marfa. Dacă n-o vinde la timp, pierde. Dacă n-are posibilitatea să intre pe rafturi, este obligat să o dea la un preț minim, măcar să nu piardă, și acela care o vinde în piață câștigă necondiționat și sigur.

Este tot lipsa unor politici. Aici mai avem o problemă: o parte din acești producători, fiind păcaliți ani de zile, nu mai vor să se asocieze”.

Citește și: Cartelul scumpirilor la ulei, zahăr și unt

Oamenii își vând marfa mai ieftin la tarabele din fața porții pentru a nu intra în faliment

Suntem în comuna Dobreni, județul Giurgiu, într-unul dintre solariile lui Alexandru Manolescu.

De aici au plecat deja sute de salate verzi către tarabele din oraș.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Chiar dacă l-a costat doar încălzirea solarului 500 de lei pe noapte, omul spune că nu a cerut samsarilor care îl caută la poartă, mai mult de 2 lei pe o salată, care ajunge mai apoi în piețe și supermarketuri și la 5 lei bucata.

Oprim și la Vidra, în județul Ilfov, la Nea Gică Boieru, pe care îl găsim în solar, printre castraveții care mâine, poimâine vor fi gata de recoltat.

Citește și: VIDEO- Paștele vine cu scumpiri la carne. Românii sunt nevoiți să se chibzuiască

Suntem țara cu cele mai mici indemnizații acordate agricultorilor din Uniunea Europeană, iar scumpirile din ultima perioadă le-a făcut și mai mult rău celor care, de ani de zile, au ales sa muncească pământul.

Deoarece costurile de producție s-au dublat față de ultimii ani, mulși dintre legumicultori și-au abandonat solariile care îi ajutau până mai ieri să trăiască decent.

Până una, alta, un lucru este cert: prețurile la fructe și legume ar putea să crească chiar și cu 20% până de Paște. Ca să fie siguri că nu rămân cu masa goală, mulți își fac de pe acum cumpărăturile.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Buna Vestire vine cu prețuri piperate la pește

Dacă azi, un kilogram de carne de miel costă 40 de lei, în Săptămâna Mare, prețul lui ar putea să crească cu 15 lei, spun vânzătorii.

Cozonacul va fi și el tăiat de pe listă anul asta sau, în cel mai fericit caz, feliat, după ce zahărul s-a scumpit cu peste 63 la sută, iar ouăle, laptele, făina și uleiul au înregistrat și ele creșteri de peste 30 de procente.

Citește și: VIDEO- Prețul cepei a explodat! A crescut cu 300% din 2019 până în prezent

Mai ieftin nu se poate, dar mai scump, clar! Anul ăsta, Paștele ne va costa cu 70 la sută mai mult ca niciodată. Va fi cea mai scumpă masă de sărbători din ultimii 30 de ani, pentru cine își va permite. Pentru cei săraci va fi cea mai tristă masă.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI