Close sidebar
Close sidebar

VIDEO „Asta m-a făcut cel mai nefericit”. Singuri în satul care se șterge de pe hartă. Locul unde nu s-a mai născut niciun copil de ani buni

Reportaj „Asta-i România!”: Pardoși, un sat din județul Buzău, este aproape lipsit de locuitori. Toți tinerii au plecat din acest loc, rămânând doar câțiva oameni în vârstă.

Razvan Greu,

Singuri în sat


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Multe sate din România rămân, treptat, fără locuitori. Tinerii aleg să plece din locurile natale, ducându-se la oraș sau în străinătate. Acest lucru îi face nefericiti pe mulți oameni în vârstă. Este și cazul familiei Chiriac, doi soți care au revenit în satul natal, Pardoși, din județul Buzău.

Satul uitat de lume

„Sperăm să se facă asfaltul de la Batogu până la Buda. S-ar putea să se mai repopuleze. Abia așteptăm lucrul ăsta, până n-om pleca și noi”, a spus Nicolae Chiriac.

Citește și: VIDEO „Nu mai pot! Nu mai am nimic!”. Gălățenii își plâng agoniseala pierdută în noroi, după inundațiile istorice

S-au întors în satul natal

Soții Chiriac au trăit foarte mult timp la oraș. Totuși, la bătrânețe, au luat decizia de a se muta înapoi în satul natal, Pardoși. Acesta este locul în care cei doi au crescut și s-au cunoscut.

Stanca și Nicolae Chiriac sunt doi dintre puținii oameni care încă se mai află în satul Bardoși. Mai există cinci familii, cu casele răspândite pe dealuri.

„Depopularea a fost cea mai mare în ’82 când jumătate de sat a fost dărâmat. S-au dărâmat casele, nu au mai putut să construiască pe același loc”, au spus soții Chiriac.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Pe lângă acest eveniment de acum 42 de ani, niciun copil nu a mai fost născut în acest sat, deoarece tinerii au ales să plece și să nu se mai întoarcă.

Satul uitat de lume

Cei doi soți trăiesc din ceea ce produc în grădina proprie, muncind pământul așa cum au putut.

„Am zis că mă duc la pensie și o sa fiu un fericit. Vreți să mă credeți că am muncit mai mult decât la serviciu?”, a spus Nicolae Chiriac.

Cei doi s-au descurcat chiar și atunci când n-au avut atât de multă apă la dispoziție, udând plantele cu ajutorul unei căni.

„Dacă n-am avut apă suficientă vara asta, pentru grădini, așa am udat, cu cana. Pentru fiecare, seara, câte o cană de apă. Când am văzut că se vede fundul fântânii, nu am avut ce să mai facem”, a povestit Stanca Chiriac.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Citește și: VIDEO„Nu avem bani și nu prea ne descurcăm”. Copiii care învață lecția sărăciei la școala vieții

Soții Chiriac, uneori, se simt singuri

Nicolae Chiriac nu vrea să își părăsească satul natal, chiar dacă se simte foarte nefericit atunci când nu mai vede pe nimeni pe străzi.

„Duci dorul, câteodată, să vezi că trece cineva pe drum. Am stat în foișor de la 8 dimineață până la 11, n-a trecut o persoană. Asta m-a făcut cel mai nefericit, să stai atâta timp și să nu vezi că trece o persoană”.

În momentul de față, populația comunei a ajuns la puțin peste 300 de locuitori.

„Actualmente, populația comunei a ajuns la 315 locuitori, în cinci sate. Bătrânii au o vârstă respectabilă, peste 80% dintre ei fiind trecuți de 80 de ani”, a spus Ștefan Nicolae, viceprimar în comunca Pardoși, județul Buzău.

Nicoale Chiriac spune că și-ar dori foarte mult ca oamenii să se întoarcă în acest loc, spunând că lumea chiar „are unde să se întoarcă”.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI