Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | Cazul Ditrău, analizat de un sociolog: „Este râcă de aiurea. În societate mustesc dihonia, rasismul latent”

O țară întreagă e revoltată de episodul de epurare etnică din Ditrău, Harghita. Mai mult, povestea celor doi brutari din Sri Lanka, urâți de localnicii care nu vor să mănânce pâine făcută de mâna acestora a trecut granițele României și a ajuns în presa străină. A ajuns până peste oceane și continente, în țara de baștină a muncitorilor, ale căror rude sunt îngrijorate.

D.S.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ministrul Muncii a trimis inspectori la fabrica din Ditrău și a ieșit în față să explice ceva ce ar fi trebuit să fie evident mai ales pentru cetățenii României: „Și românii noștri au nevoie să fie tratați cu respect acolo unde muncesc”.

În urma controlului, firma a fost amendată cu 10.000 de lei pentru abateri minore. Este anchetă și pentru discriminare.

„Epurare etnică” e sintagma pentru ce s-a întâmplat în ultima săptămână la Ditrău, în Harghita, împotriva muncitorilor singalezi veniți să lucreze aici tocmai din Sri Lanka.

Gelu Duminică: Ce vedem la Ditrău este râcă de aiurea, e parte din România, nu e o chestiune făcută neapărat de maghiari. E o chestiune care se poate întâmpla oriunde în România.

Citeste si: Proprietarul unei fabrici de ambalaje din Iaşi anunţă că vrea să îi angajeze pe cei doi cetăţeni din Sri Lanka

Mai grav este că toate relele au venit de la niște oameni care ar fi trebuit să înțeleagă mai bine ce înseamnă să fii minoritate și cum e sa te simți discriminat.

Culmea, tocmai ei au fost cei care au strigat mai tare că nu vor să le fie, chipurile, distruse cultura și tradițiile, în frunte cu preotul catolic al comunei, despre care gura satului spune că ar fi

chiar capul răutăților.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

BIRO KARLOY- PREOT: Eu am vrut să fie pace în Ditrău. Nu am știut ce se întâmplă în firmă.

Preotul susține că sătenii o urăsc, de fapt, pe patroana fabricii, care ar plăti prost și ar abuza angajații.

Amarashinga Archchilage Mahinda, brutar: Am ajuns în România, e un loc frumos, vreau să lucrez aici. Contractul de aici e pe doi ani și este o oportunitate pentru mine, totul e în regulă.

Speriată de localnici, patroana fabricii de panificație a promis că-i va retrage pe cei doi muncitori de pe linia de producție și că-i va muta din comuna Ditrău, deși a încercat mai întâi să-i apere.

Dar tocmai în satul în care din 5.000 de oameni o mie muncesc în alte țări n-a fost loc pentru cei doi lucrători veniți tocmai din emisfera sudică.

PUSKAS ELEMER- PRIMAR DITRĂU: Problema majora a comunei este un conflict intre patronul brutariei si oameni fosti angajati sau oameni actual angajati.

Cazul Ditrău, analizat de un sociolog

În Sri Lanka, famililiile celor doi bărbați stau cu inima cât un purice și se tem pentru siguranța acestora aici, în România.

Au aflat ce se înâmplă de pe internet, pentru că scandalul din inima Transilvaniei a răzbătut în presa internațională.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

„România: Angajarea a doi muncitori străini șochează!”, scrie presa din Elveția despre furtuna de la fabrica de pâine.

Citeste si: Omul de afaceri Ştefan Mandachi anunţă că le oferă loc de muncă celor doi cetăţeni din Sri Lanka, goniţi de localnicii din Ditrău

Peste 500 de oameni din Ditrău n-au avut altceva mai bun de făcut duminica decât să se adune la căminul cultural și să discute despre ură. Ura față de niște oameni la fel ca ei, dar cu o altă culoare a pielii.

Gelu Duminică, sociolog: În societatea asta, mustesc dihonia, rasismul latent. Și e nevoie doar de niște stimuli, doar de o scânteie, ca să explodeze.

În comuna izolată în inima Carpaților acum e liniște, de parcă toată lumea ar fi obținut ce a vrut.
Dar, deși microbul rasismului pare să fi murit brusc, din păcate e doar adormit pe undeva, până va face din nou victime nevinovate printre oamenii veniți în România de peste mări și țări ca să-și caute o viață mai bună.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI