Îngenuncheați de pesta micilor rumegătoare, ciobanii s-au trezit cu o altă amenințare pe cap. Un focar de variolă a ovinelor a fost descoperită la graniță, iar asta înspăimântă pe toată lumea, mai ales că turme întregi au fost deja sacrificate pe altarul negru al bolii. În Timiș mulți oieri au rămas cu ochii în soare și cu stânele goale după o muncă de-o viață.

Bietul cioban e devastat de când l-a lovit năpasta numită pesta micilor rumegătoare, care i-a lăsat pe mulți cu stânele pustii. În apropiere au fost ucise 13.000 de capete iar apoi necazul a venit și peste el. Avea 200 de oi și peste noapte a rămas fără ele. "Ne-au spus că tot ce înseamnă oaie, capră trebuie să dispară"

Ciobanii din România rămân cu stânele goale

Altă gospodărie, altă dramă de proporții. Ionuț se luptă să dovedească autorităților că oile lui sunt sănătoase și nu merită sacrificate. Trăiește cu o spaimă teribilă în suflet.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

"Pentru mine asta înseamnă totul. Dacă îmi iau oile sau copiii, pentru mine e același lucru".

Trei dintre oile lui au ieșit pozitive la test, iar autoritățile sanitar-veterinare l-au anunțat că vor veni să sacrifice toată turma de 100 de capete. Omul însă crede că boala ar fi una inventată ca să îi sărăcească. "Mi-a zis că trebuie să mi-o bage în pământ.

Uitați! Asta e oaie de băgat în pământ? De două săptămâni aproape, mi-au luat analize la ea și trăiește. Toate trei trăiesc. Domnii doctori nu pot să mă acuze, că le număr, sunt aici".

Citește și: Un cioban din Argeș, mușcat de urs în timp ce încerca să își apere oile. Bărbatul a ajuns de urgență la spital

Numai aici în Clopodia au fost sacrificate sute de oi și îngropate. Mai rău e că un alt focar amenință la graniță și nu de pestă. De această dată e vorba de variola ovinelor. O altă afecțiune infecțioasă a fost depistată de vecinii bulgari, unde mai multe efective de oi și capre au fost ucise. Autoritatea sanitar-veterinară transmite că variola e extrem de contagioasă și se poate răspândi rapid într-o turmă, ducând la pierderi economice semnificative.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si