„Ministerul Finanțelor a considerat că sterilitatea nu se află pe lista priorităților, chiar dacă, în țara noastră un cuplu din cinci este infertil ”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Fără bani pentru programul FIV

Pe Doina am găsit-o în cabinetul medicului ginecolog. Venise la vizita regulată pentru că, de ani buni, își dorește un copil, ba chiar a apelat și la Programul Național pentru Creșterea Natalității

„Să devenim părinți este, sigur, ne asumăm toate responsabilitățile și este împlinirea noastră, împlinirea mea ca mamă. Încercăm de câțiva ani să ne bucurăm de un bebeluș și cu ajutorul echipei de medici. Ce pot să vă spun, am beneficiat de programul de la stat, o șansă pentru cuplurile infertile”, a spus Doina.

Chiar dacă sarcina nu s-a concretizat atunci, Doina, la fel ca si alte femei care își doresc să devină mame, nu se opresc aici. Însă, greul vine după ce ministerul Finanțelor a decis să blocheze programul din lipsa banilor.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Mii de cupluri rămân fără sprijin financiar de la Guvern. Nu mai sunt bani pentru continuarea Programului Național de Fertilizare In Vitro

„Concret, statul oferea 15.000 lei în două tranșe: un voucher de 5.000 de lei pentru achiziționarea de medicamente specifice, iar al doilea voucher în valoare de 10.000 de lei pentru procedurile medicale”, a transmis Andra Ionescu, reporterul Știrilor Kanal D.

Însă, programul nu va mai primi finanțare din acest an, chiar dacă doritori sunt foarte mulţi. Medicii trag un semnal de alarmă.
„Consecințele vor fi, evident, într-un moment în care financiar nu își vor mai permite procedura, o vor amâna, iar aici intervine alt factor negativ: timpul care trece mai ales la femeie.

Trecerea timpului scade șansa de a obține o sarcină”, a explicat un medic.
Ministerul Familiei afirmă că lucrurile nu vor rămâne așa și va cere în continuare Ministerului Finanțelor o corecție bugetară.

La nivel mondial sunt aproape 50 de milioane de cupluri care suferă de infertilitate, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si