Plajele din nordul litoralului sunt puternic afectate de furtunile violente din ultimele săptămâni. Deși fenomenul de eroziune este unul natural, vremea extremă grăbește dispariția unor porțiuni însemnate de nisip. Scenariile pesimiste arată că plajele extinse din Mamaia pot pierde 7 metri din lățime după numai o iarnă cu valuri puternice, a transmis Cristian Sabbagh.

Plaje „mutilate” de furtunile puternice

Litoralul românesc a fost lovit de furtuni cu valuri înalte de peste 5 metri și viteze ale vântului de 119 kilometri pe oră.

Iar efectele se văd în continuare, mai ales pe plajele din nord.

"Acel fenomen de cliffing, hai să-i spunem de terasare. Este un fenomen prin care între plaja submersă și emersă generează o erodare, o eroziune atunci când valurile vin și lovesc mai puternic", a declarat Adrian Bâlbă, biolog marin.

Astfel de dune au apărut și anul trecut în zonele cu plaje extinse.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Sezonul estival din 2024 nu va fi afectat de aceste fenomene. Plajele își vor recăpăta aspectul după intervenția celor care administrează porțiunile de nisip. E drept, eroziunea duce la dispariție unor porțiuni însemnate, dar procesul de extindere poate fi reluat.

Citește și: George, salvamarul mort la Constanța, voia să părăsească România! Colegii spun care era motivul și ce planuri avea înainte de accidentul cumplit


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si