„Potrivit unui proiect de lege, investigațiile în sarcină, sau cele ale femeilor care tocmai au născut, trebuie făcute în termen de maximum 5 zile de când a fost emis biletul de trimitere. Aceasta indiferent de fondurile puse la dispoziție de CNAS”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Gravidele ar putea să facă analizele gratuit

Mădălina a născut în urmă cu 4 luni.

Aproape toate analizele de pe perioada sarcinii le-a făcut la o clinică privată pentru că nu găsea loc la stat, în timp util.
„Sunai, îți făceai programare sau online și făceai ecografia, morfologia când trebuia”, a spus femeia.

Viitoarele mămici sunt acum nevoite să intre într-o adevărată cursă contra-cronometru pentru a prinde fondurile pentru analize gratuite.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citește și: Apa reziduală din Bucureşti, contaminată de droguri! Ce droguri consumă cel mai des românii

„În ceea ce privește analizele pe care le pot face gravidele gratuit în baza biletului de trimitere de la medicul de familie de investigații paraclinice, acestea depind foarte mult de plafonul laboratorului pe care îl are cu CNAS și atunci s-ar putea să întâmpine necesitatea asta de a aștepta până la următoarea lună când intră din nou fonduri pentru respectivele investigații”, a explicat un medic.


Investigațiile făcute la timp sunt esențiale pentru gravide. Țara noastră înregistrează un nedorit record în privința femeilor care mor la naștere. Mortalitatea maternă era în 2020 de aproape 18 cazuri la 100 de mii de nașteri, în condițiile în care media europeană este de 8 decese, conform datelor UNICEF.
Pentru ca aceste statistici negre să dispară, în Parlament a fost depus un proiect de lege.
„Soluția noastră este să includem dreptul acestor paciente, fie că sunt însărcinate, fie că sunt în perioada de după naștere, lăuzie, nu doar la analize gratuite, așa cum au dreptul, ci și la
programul monitor și un termen maxim de 5 zile ca termen ce poate să treacă de la recomandarea medicului și finalizarea setului de analize”, a explicat Oana Țoiu, deputat USR.
Aceasta, indiferent de plafoanele impuse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de fondurile care se epuizează de obicei din primele zile ale lunii.
Potrivit ultimului raport al Organizației Salvați Copiii, numărul nou-născuților din 2022 este cu aproximativ 15 mii mai mic față de cel din 2021.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si