„Din cauza secetei și a căldurilor extreme, care au favorizat atacurile dăunătorilor, legumicultorii mai mult își numără pagubele, decât profitul. Pentru a se alege totuși cu ceva, agricultorii de lângă Buzău se grăbesc să recolteze varza, chiar dacă nu a ajuns la maturitate, și o vând comercianților direct de pe câmp”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Legumicultorii își vând marfa direct de pe câmp din cauza secetei

„Are aceste orificii datorită dăunătorilor”, a explicat un legumicultor.
Pe domnul Mihai l-am găsit în plină campanie de recoltare, ajutat de câțiva membri ai familiei. Este dezamăgit de producție, după ce a văzut întinderea de frunze găurite sau făcute franjuri de numeroșii dăunători care au fost favorizați de vremea neobișnuit de caldă.
„Începând de la viermi verzi, mai mari sau mai mici, mușiță albă, mușiță neagră, albastră. Toată gama de dăunători care se dezvoltă din cauza climei și secetei excesive”, a adăugat domnul Mihai.
Fermierul are un teren de circa opt mii de metri pătrați, pe un lot aflat la marginea Buzăului. Anul acesta a plantat mai puțină varză, dar și mai târziu, deoarece temperaturile din mijlocul verii l-au ținut departe de terenurile încinse.
„În primul rând căldura, varza se plantează în iulie, iar la nivelul solului avem cred că 60 de grade.

E foarte greu să o plantezi”, a mai spus legumicultorul.

Citește și: EXCLUSIV- Fermierii sunt nemulțumiți de limitarea plăților cash. Noua măsura ar bloca piața terenurilor agricole: ”Vor să fraierească oamenii de la țară”

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Varza nu a crescut uniform, tot din cauza climei capricioase, iar grădinarii trebuie să facă slalom printre rânduri, pentru a găsi căpățânile bune. Culegătorii le adună în grămezi, după care le transportă la capătul rândului, unde cântăresc verzele, apoi le încarcă în căruțele sau remorcile clienților. Pentru prima oară, domnul Mihai, a decis să vândă varza direct de pe câmp.
„Mă grăbesc, pentru că e timpul... cu toate că această cultură este în creștere, dar nu o mai las și o recoltez așa cum este. Clima e imprevizibilă”, mai spune domnul Mihai.
După un an agricol dificil, legumicultorii menţin deocamdată un preţ destul de ridicat, între 2 şi 3 lei kilogramul la varză de Buzău.
„Nu e marfă multă. Anul ăsta nu e. Ori că nu a plouat, secetă, pământul uscat. Pe unde a mai ieșit, a crăpat. Clienții caută dar nu găsesc ce vor”, a concluzionat bărbatul.
Varza de Buzău se pretează foarte bine la conservare peste iarnă, la murat. Este o varză zemoasă, dulce, fără fibră şi nervuri tari.

Citeste si: Tavi Clonda, nemulțumiri legate de Disneyland! Artistul a discutat despre aspectele care nu îi convin în vacanță: „E mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu.”- kfetele.ro

Citeste si: Sânziana Negru, pusă la zid după răspunsul dat cu privire la scandalul de la Electric Castle: ”La fel de arogantă și infatuată”- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si