Close sidebar
Close sidebar

VIDEO. Tensiuni uriașe între Finlanda și Rusia. Toate punctele de frontieră între cele două țări, închise

Finlanda a luat decizia de a închide toate punctele de frotieră cu Rusia, cu excepția unuia singur, transmite presa din țara nordică. După intrarea în NATO, în aprilie, Finlanda s-a trezit prinsă într-o capcană întinsă de Rusia, parte a unui război hibrid.

Sorin Negru,

Rusia se joacă de-a șoarecele și pisica cu Finlanda, cel mai recent stat NATO


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Finlanda urmează să închidă trei dintre ultimele patru puncte de trecere a frontierei rămase cu Rusia, suspectând Moscova că orchestrează o criză a migrației, a anunțat miercuri prim-ministrul finlandez.

Citește și: UPDATE. Vladimir Putin prezintă "poziţia Rusiei" la G20, într-un context "foarte, foarte turbulent". Liderul de la Kremlin compară tragediile din Ucraina și Gaza

"Guvernul a decis astăzi să închidă mai multe puncte de trecere a frontierei. Doar punctul de trecere Raja-Jooseppi va rămâne deschis", a declarat Petteri Orpo într-o conferinţă de presă.

Tensiunile de la granița dintre Finlanda și Rusia se adâncesc, transmite  yle.fi

Decizia guvernului de la Oslo înseamnă că de la miezul nopții de vineri un singur punct de control va fi deschis la granița de est a Finlandei. 

Graniția dintre Finlanda și Rusia are 1.340 kilometri

Miercuri, polițiștii de frontieră și soldații au început să ridice bariere, inclusiv obstacole din beton acoperite cu sârmă ghimpată, la punctele de trecere de la granița țării nordice cu Rusia, pentru a controla mai bine fluxul de migranți fără acte, au spus oficialii.

Guvernul de la Oslo are indicii că Rusia vrea să se răzbune după aderarea statului nordic la NATO.

Reacția Rusiei la acuzațiile Finlandei

Kremlinul și-a exprimat regretul față de decizia Finlandei de a închide punctele de control și a respins afirmațiile autorităților finlandeze conform cărora Rusia a încurajat afluxul de migranți la graniță pentru a pedepsi Finlanda pentru aderarea la NATO.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Guvernul finlandez a decis să închidă săptămâna trecută patru puncte de trecere a graniței cu Rusia în sud-estul Finlandei, din cauza suspiciunilor de sabotaj din partea oficialilor de frontieră din Rusia.

Aflux de migranți în Finlanda

Aproximativ 600 de migranți fără vize și documente adecvate, majoritatea din Orientul Mijlociu și Africa, au sosit în Finlanda în noiembrie, comparativ cu câteva zeci în septembrie și octombrie.

Sosirile includ rezidenți din Afganistan, Irak, Siria, Yemen, Kenya, Maroc și Somalia, au declarat oficialii de frontieră.

Tensiuni la granița dintre Finlanda și Rusia

„Fără îndoială, Rusia instrumentalizează migranții” ca parte a „războiului său hibrid” împotriva Finlandei, a declarat miercuri ministrul finlandez de externe Elina Valtonen.

Finlanda a aderat la NATO în aprilie, după decenii de neutralitate militară și relații de prietenie pragmatice cu Moscova.

Ce caută migranții cu bicicletele la granița cu Finlanda

Aproape toți solicitanții de azil care au trecut peste granița de est a Finlandei în ultimele zile au ajuns la punctele de trecere împingând biciclete, multe dintre ele biciclete pentru copii.

„Bicicletele sunt ca elementele de recuzită care sunt abandonate fie într-o grămadă la graniță, fie pe partea finlandeză”, spune Jouko Kinnunen, comandantul punctului de frontieră de la Vartius.

Potrivit lui Kinnunen, Rusia continuă să respecte termenii unui vechi acord conform căruia granița poate fi trecută doar cu vehicule, inclusiv cu bicicletele.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Finlanda a interzis trecerea frontierei cu bicicleta. La punctul de frontieră Vartius au fost puse în urmă cu o săptămână semne care interziceau trecerea frontierei atât cu bicicleta, cât și pe jos. Chiar și așa, 20 de persoane cu biciclete au ajuns marți la trecerea Vartius.

Două corturi speciale, încălzite, împrumutate de la serviciile de urgență din Laponia și destinate să facă față cazurilor de hipotermie au fost amenajate la punctul de trecere a frontierei Salla.

Solicitanții de azil sunt acum capabili să evite hipotermia și să aștepte în corturile încălzite să fie invitați de autoritățile de frontieră pentru a fi intervievați, înregistrați și înaintați către centrele de primire.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI