Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | Tot ce trebuie să știi, ca pacient, despre atacul cibernetic asupra spitalelor

Un atac cibernetic fără precedent s-a abătut asupra spitalelor din România. Andreea Gurban, reporter Știrile Kanal D, explică în detaliu cum ne afectează acest lucru, ca pacienți.

D.S.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

„De exemplu, dacă vă duceți înt-un spital cu cardul de sănătate și sunteți alergic la o substanță, dar nu mai țineți minte la care, nici medicul nu poate verifica și nu vă poate spune, pentru că au fost criptate integral fișierele pacienților”, transmite Andreea Gurban.

"Deci în primul rând toate documentele care sunt eliberate de către un spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic, care dacă este blocat bineînţeles că îngreunează foarte mult activitatea de internare, de exemplu, de eliberare a reţetelor. Până la urmă, pierderea datelor ar fi o problemă majoră, de neconceput, spun eu", a spus, la rândul său, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Exista mai multe modalități prin care puteți să vă feriți de acest tip de atacuri.

În primul rând, nu accesați un fișier de la un expeditor necunoscut și nu dați click nici pe așa-zisele oferte tentante.

Citeste si: Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025. Cu cât vor crește veniturile angajaților și cine va beneficia de bani mai mulți- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Citeste si: Reacția SRI după atacul cibernetic asupra spitalelor

În cazul în care credeți că sunteți victima unui atac cibernetic, cel mai bine este să apelați numărul 1911 și experții Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO vă vor ajuta de îndată.

Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere.

Citeste si: Atacuri cibernetice asupra mai multor spitale din România. Cum sunt afectați pacienții și ce spune ministrul Sorina Pintea

Alte recomandări de la CERT-RO:

- asigurați-vă că aveți un backup al fișierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la rețea
- asigurați-vă că dispozitivele pe care le utilizați atunci când navigați online sunt updatate și au instalate soluții de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.)


- apelați numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente
accesați ghidurile puse la dispozție pe site-ul CERT-RO

Toate detaliile despre atacul cibernetic asupra spitalelor și reacțiile autorităților, la Știrile Kanal D de la ora 19.00.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI