Biserica Ortodoxă interzice oficierea cununiilor în zilele de post. Nu se fac nunți în ajunul şi în zilele praznicelor împărăteşti, în perioada dintre Crăciun și Bobotează, precum și în zilele și perioadele de post.

În timp ce unele Sărbători sunt fixe, altele își schimbă data de la an la an, astfel încât și perioadele de post diferă în 2024 față de anii anteriori.

Citește și: Calendar ortodox pentru anul 2024: Pe ce dată pică Paștele? Principalele sărbători cu cruce roșie

Toți credincioșii pot vedea mai jos lista zilelor în care nu se fac nunți în 2024, conform calendarului editat de Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română.

De ce nu se fac nunți în zilele de post

Credincioșii îi întreabă adeseori pe preoți de ce nu se poate săvârşi Taina Nunţii chiar şi în zilele de post. Răspunsul pe care îl oferă Biserica Ortodoxă este următorul.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Nu se pot oficia nunţi în post pentru că această perioadă de postire se referă atât la postirea sufletească, cât şi la cea trupească.

Postirea trupească nu are în vedere numai abţinerea de la anumite mâncăruri şi băuturi, ci şi la abstinenţa conjugală a soţilor. 

Un alt motiv pentru care nunţile nu se pot săvârşi în post este acela că slujba de la biserică este urmată de petreceri, iar aceste petreceri sunt în contradicţie cu atmosfera de sobrietate ce caracterizează perioada postului. 

Când nu se fac nunți în 2024

Zilele în care nu se fac nunți în 2024 includ to ate zilele de post şi perioadele de post de peste an:

  • în toate miercurile şi vinerile;
  • de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (11 martie – 12 mai 2024);
  • în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (luni, 24 iunie – vineri, 28 iunie 2024);
  • în Postul Adormirii Maicii Domnului (miercuri, 31 iulie – miercuri, 14 august 2024);
  • la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (joi, 29 august 2024);
  • în Postul Naşterii Domnului (vineri, 15 noiembrie – marți, 24 decembrie 2024);

Nu se fac nunți nici în ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti:

  • 1-2 februarie- Întâmpinarea Domnului;
  • 12-13 iunie- Înălțarea Domnului;
  • 22-24 iunie- Rusaliile;
  • 15 august- Adormirea Maicii Domnului;
  • 13-14 septembrie- Înălțarea Sfintei Cruci.

De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie).

Nu se fac nunți nici în ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti:

Nu se fac nunți în zilele de post din 2024

Nu se fac nunți în perioade de înfrânare și post

Rânduielile bisericeşti sunt stricte când vine vorba de comportamentul credincioşilor în perioadele de post, mai ales în perioada Postului Mare.

Canonul biserices spune clar că nu se fac nunţi sau petreceri (petreceri de nuntă, zile de naştere etc.) în Postul Paştilor: „Nu se cuvine a ţine nunţi sau zile de naştere în Patruzecime.”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În perioadele de post, preoţii nu pot să săvârşească Taina cununiei deoarece ea ar fi urmată de petrecerea tradiţională care ar încălca perioada de postire.

Sfat pentru tinerii care se căsătoresc: chiar şi cei care s-au cununat religios înainte de intrarea în post, trebuie să se abţină de la petreceri în această perioadă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si