În anul 2023, preșcolarii, elevii, dar și profesorii vor avea liber de  Ziua Educației.  Pe data de 5 octombrie este zi liberă inclusă în contractul colectiv de muncă al cadrelor didactice din România. În acest context, preșcolarii și elevii nu vor veni la școală.

"Ziua Educației ar trebui să nu fie zi liberă, ci cu activități extrașcolare"

Peste o sută de persoane au semnat anul trecut o petiție adresată ministerului Educației și Muncii, postată pe platforma online Declic, prin care se cere ca 5 octombrie, Ziua Educației, să se celebreze altfel, nu prin

zi liberă, așa cum se întâmplă în prezent.

Citește și: Ziua Educației 2023. Anunț important înainte de vacanța de toamnă a elevilor!

Inițiatorii petiției au prezentat două propuneri: zi legală națională pentru ca astfel activitățile să se desfășoare înafara școlii, dar cu părinți și profesori, sau “reîncadrarea activității de celebrare ca “zi de școala altfel, cu activități educative extrașcolare”.

Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri pentru că este Ziua Internațională a Educației.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Anul acesta, 5 octombrie cade într-o zi de joi, în mijlocul săptămânii școlare, situație care a generat nemulțumire și în anii trecuți în rândul părinților în spațiul public.

De când se sărbătorește Ziua Educației

Încă de la începutul anului 1994, Ziua Mondială a Educației este celebrată pe data de 5 octombrie.

În România, sărbătoarea s-a introdus în structura anului şcolar 2013-2014, potrivit unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor

Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie ''Spiru Haret''). 

"Ziua Educației ar trebui să nu fie zi liberă, ci cu activități extrașcolare"

"Ziua Educației ar trebui să nu fie zi liberă, ci cu activități extrașcolare"

 

Când intră elevii în vacanța de toamnă

În privința vacanței de toamnă, elevii și profesorii se vor bucura de aceasta în perioada 28 octombrie-5 noiembrie.

Este prima vacanță din anul școlar început pe data de 11 septembrie. De asemenea, aceasta desparte modulul 1 de 2.

Anul școlar 2023-2024 are 5 module, iar durata este de 36 de săptămâni de cursuri.

În anul 2023-2024, Școala Altfel și Săptămâna Verde se vor desfășura în perioada 11 septembrie 2023-26 aprilie 2024, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoate. Planificare acestora este la decizia fiecărei unități de învățământ.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si