Elena Angelescu face zilnic această muncă migăloasă pentru a umple lăzile și gălețile cu zmeura delicioasă de Gornet. Ea este printre puținii agricultori din comună care mai produc aceste fructe care, în urmă cu câteva zeci de ani erau celebre în toată țara.

Citește și: VIDEO- Fermierii se adaptează în fața crizei forței de muncă: Inovații în culturile de fructe pentru a implica familia în recoltare

Elena Angelescu: „Au venit căprioarele. Ne-a mâncat puietul, tot, deci ne-a distrus-o. Am zis hai să ne mutăm cu ea, poate aici e mai bine. Deocamdată nu mai vin și pe aici porcii. Tineretul a plecat mai departe, la școli.”

Sezonul culesului este cel mai greu pentru că oamenii sunt nevoiți să lucreze ore bune în câmp, într-o căldură insuportabilă.

Citește și: VIDEO- Vreme la extreme în România. De la caniculă sufocantă, la furtună, în mai multe regiuni din țară

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Maria Duță, cultivator: „Nu are cine să le mai cumpere. Nu mai vin oameni și copiii, sunt toți plecați. Am rămas noi, ăștia, cât om mai putea, un an, doi. E greu, se culege greu, căldura, asta e.”

Gheorghe Tudor, cultivator: „Nu avem speranțe la dusul tradiției înainte. Cred că o să rămânem cu amintirile. Deja mă uit în spatele meu, din generația mea puțini și ce coboară în jos și mai puțin.”

Nici autoritățile nu mai sprijină agricultorii care încă se luptă să cultive zmeura de Gornet.

Sofia Tudor, cultivator: „Nu prea e sprijin decât ce putem face noi, cu brațele de muncă, cu sapă. N-avem tractoare. Tineretul, gata, s-a terminat cu toate. Nu mai rămâne nimic.”

Producția zmeurei de Gornet era singura sursă de venit a localnicilor, în trecut. Clienți din toate colțurile țării ajungeau în sat ca să se aprovizioneze cu fructele gustoase.

„Se ocupă lumea cu altceva, alte fructe. Nu o vinde ce să vindă la poartă câte o gălețică.”, spune un localnic.

„Pe timpul colectivului aveam acolo la ieșire din comună tarlale mari, pe sectoare. Ne scula părinții de la 4 dimineața să culegem. Acum sunt zile care n-are cui să o dea.”, mai transmite un alt localnic.

Kilogramul de zmeură de Gornet se vinde cu 10-15 lei

De la poarta fermelor, kilogramul de zmeură de Gornet se vinde cu prețuri cuprinse între 10 și 15 lei. La tarabele din piețe, în schimb, kilogramul de fructe roz poate depăși 20 de lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si