Manastirea Satra

Unul dintre aceste locuri este Muntele Satrei sau Muntele Sfant al Maramuresului, loc in care sunt ridicate o manastire si un schit, cel din urma fiind interzis femeilor, la fel ca Athosul Greciei. Aici gasim un loc incarcat de energii benefice si plin de legende despre minunile infaptuite de demult, dar si despre cele mai recente intamplari.

Locul se vede ca e special inca de cand intri in depresiunea Lapusului si observi Muntele Satrei ce are o forma perfecta de trunchi de piramida.

Multi nu cred ca este vorba de o forma naturala, ci se spune ca muntele ar fi fost zidit de om sau de un inger.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Îngropat de viu, un bărbat a fost salvat ca prin minune după 4 zile de stat sub pământ- wowbiz.ro

In acest loc, legendele spun ca si-ar fi dus veacul celebrul haiduc Pintea Viteazul si ortacii lui. Pintea era fiu de nobil si se rascoala impotriva stapanirii si lupta pentru drepturile oamenilor din Maramures.

Pe acest munte, dupa celebrul haiduc, sunt botezata un Izvor si o Fantana (Izvorul Pintii si Fantana Pintii), iar langa primul se inalta Manastirea Satra. Daca ar fi ca lumea sa dea crezare legendelor, fiecare firicel de apa ce curge in Izvorul Pintii are puteri miraculoase si poate sa vindece orice tip de boala.

Schitul Satra

Desi locul este incarcat de istorie, Manastirea si schitul sunt ridicate de curand. Manastirea a fost ctitorita de preotul Ioan Cozma la inceputul anilor 90, pe locul unei foste manastiri de calugari, manastirea ce a fost bombardata de catre armata lui Bukow. Lacasul a fost inaltat in urma unei viziuni. Se spune ca Episcopul Calinic al Argesului a trecut pe acolo si a promis ca va inalta o manastire, dar lucrarile nu au mai fost demarate. Apoi, intr-o seara, el a visat ca se ridica din patul lui si pleaca in zbor spre muntele Satrei, acolo unde construieste o manastire cu zid de cetate. Alta legenda legata de constructie spune ca Filip Teodor din Stoiceni, pe vremea cand era prizonier in Siberia, a visat ca se va intoarce la Satra si va face o manastire.

Langa manastire se afla si un schit, loc in care este iterzis accesul femeilor sub juramant si blestem, aici fiind respectate regulile stricte de pe Muntele Athos, acolo unde este permis doar accesul barbatilor in locurile sfinte, noteaza cei de la Antena Satelor. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si