Eternul Gică Petrescu a bucurat de-a lungul carierei sale artistice o mulțime de români. Se împlinesc 107 ani de la nașterea marelui artist. Iată care era motivul real pentru care i se spunea „Eternul Gică”!

Gică Petrescu s-a nascut pe 2 aprilie 1915, în București

Cel care avea să devină „nemuritorul Gică” s-a născut pe 2 aprilie 1915 la București.

Tatăl său era contabil la Poștă, avea studii superioare la Geneva, iar mama sa casnică, crescută la Paris. Mama a fost cea care l-a inițiat în lumea muzicii, l-a învățat limba franceză și să cânte la pian în primii ani de viață. Marele artist avea în casă un gramofon la care tatăl său asculta muzică ușoară. A studiat de mic sub îndrumarea mamei sale și a profesorilor de muzică.

A ajuns cântăreț datorită tatălui său care l-a îndemnat să renunțe la studiile din cadrul Facultății de Drept șisă se dedice carierei muzicale.

Citeste si: Un nou val de artiști la Festivalul Saga

Cu toate că nu avea note rele, tatăl său a realizat faptul că nu avea niciun sens cca fiul său să își tocească coatele pebăncile școlilor: „Decât să ajungi un avocăţel mediocru, mai bine apucă-te serios de muzică.

Un strop de talent,n-o sa-l înveţi la seminar, în nicio facultate. Cultivă-l şi foloseşte-te de el!”, i-a zis Dumitru Petrescu. 

Lipsit de experiență în primii ani de activitate muzicală, Gică Petrescu era pregătit pentru orice situație, inclusiv dacă nu ar fi avut cine să îl acompanieze.

„Când eram copil, tata mi-a luat un profesor de vioară. Am studiat puţin, pe urmă am luat mandolina, şi pe urmă chitara.

Şi am studiat chitara, care mi-a folosit toată viaţa, pentru că eram chemat să cânt în multe locuri unde n-avea cine să mă acompanieze. Sau chiar dacă era un pianist, nu ştia repertoriul. Şi atunci luam chitara, mă acompaniam şi aveam mare succes“,  spunea artistul la „Profesioniştii”. 

gică petrescu

Gică Petrescu, o legendă a muzicii românești.

De ce i se spunea „Eternul Gică”

Gică Petrescu i-a uimit pe pe toți cu pofta și cheful său de viață. Toți credeau că este etern și făceau glume pe seama longevității sale, dar foarte puțină lume știa  că această poftă de viață îi era alimentată de marea sa dragoste, Cezarina Moldoveanu. Când aceasta s-a stins din viață, artistul și-a petrecut restul zilelor singur, în suferință și măcinat de singurătate.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În 1955 se căsătorește cu frumoasa brunetă, absolventă de Conservator și Medicină. Din clipa în care ea a hotărât să îi fie alături la bine și la greu, Gică Petrescu a devenit cel mai fericit.

„El nu mergea nicăieri fără ea. Erau nedespărţiţi şi – dacă mă întrebaţi – părerea mea e că ea îi era superioară lui Gică. Dar s-au iubit foarte mult. S-au întâlnit la Teatrul de Revistă, unde era Cezarina în tinereţe...

o femeie frumoasă! De-altfel, nu aveai ce să cauţi la Revistă dacă nu arătai ca o Miss“, mărturisea Viorel Cosma. 

Citeste si: „Dacă n-ai fi existat… femeie!” – un concert poveste cu Aurelian Temişan, la Teatrul Naţional Bucureşti

Noapte de 30 august-1 septembrie 1989, soția artistului se stinge din viață din cauza unui stop cardiac. Atunci, o parte din „eternul Gică” a murit. O perioadă de timp nu a mai urcat pe scenă și nu a mai apărut pe micul ecran.

În 1993-1995, apare cartea biografică „Viaţa şi cântecele lui Gică Petrescu”, autor fiind compozitorul şi muzicologul George Sbârcea. Cartea avea ca bază de documentare caietele şi albumele, afişele şi fotografiile strânse de tatăl artistului. La vârsta de 84 de ani, semnează un contract de înregistrare a trei CD-uri cu cele mai dragi melodii pe care le-a cântat în întreaga sa carieră.

gică petrescu

Gică Petrescu și Cezarina, marea dragoste a artistului, cea care i-a înfrumusețat viața și cariera.

Pe 5 mai 2003 este decorat cu „Steaua României în grad de cavaler” la Palatul Cotroceni, dar în acea perioadă artistul apărea tot mai rar în public. Bolnav fiind, Gică Petrescu alege să se autoizoleze și acceptă în jurul său doar 4-5 prieteni apropiați.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pe 18 iunie 2006, la ora 18:00, în cadrul Galei „Premiile muzicale Radio România Actualități” era programat premiul special ce urma să fie acordat artistului Gică Petrescu. „Eternul Gică” a murit chiar în dimineața zilei respective. Trupul său a fost depus preț de trei ore în foaierul Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române, unde sute de persoane au mers pentru a-i aduce un ultim omagiu celui care le-a oferit atâtea melodii și amintiri. 

„Eternul Gică” a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu. 

Citeste si: Mioara Velicu, Doamna cântecului popular moldovenesc, invitată duminică, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si