4 rețete ușor de gătit pentru sărbătoarea Înălțării Domnului 2023! De Înălțare Domnului este foarte bine să se mănânce ouă roșii. De Înălţarea Domnului, ouăle se vopsesc chiar în ziua sărbătorii. Credincioșii merg cu ele la biserică pentru a fi sfințite de preot, după care se împart celor sărmani, împreună cu pâne proaspătă sau alte alimente.  

Iată ce alte rețete este bine să se prepare în această zi!

Rețeta de pască tradițională cu brânză dulce

4 rețete ușor de gătit pentru sărbătoarea Înălțării Domnului 2023! Ce preparate gustoase pot pune credincioșii pe mese în această zi?

4 rețete ușor de gătit pentru sărbătoarea Înălțării Domnului 2023! Ce preparate gustoase pot pune credincioșii pe mese în această zi?

Ingrediente pentru aluat

300 g faina;

2 galbenusuri;

50 g zahar;

vanilie;

un praf de sare;

coaja de lamaie;

100 ml lapte;

100 g branza de vaci grasa, bine scursa de zer;

50 g unt cu minimum 80% grasime;

20 g drojdie proaspata sau 6 g drojdie uscata.

Ingrediente pentru umplutură

1 ou;

2 albusuri;

200 g branza de vaci;

50 g smantana grasa;

30 g faina de orez sau faina alba;

un praf de sare;

vanilie;

coaja de lamaie;

50 g unt cu 80% grasime;

100 g zahar tos;

50 g stafide.

Pentru decorarea preparatului, la final, vei avea nevoie de un ou batut.

Mod de preparare aluat

Primul pas este acela de a încălzi puțin laptele. Adăugăm zahărulși drojdia, apoi celelalte ingrediente. Acum trebuie să amestecați bine. După ce am amestecat ingredientele, adăugăm treptat făină. Frământăm până se omogenizează.  Aluatul se va lăsa la dospit, într-un loc cald, până își dublează volumul.

După ce a crescut, aluatul se va împărți în două: o treime pentru bază și două treimi pentru împletitură. Bucata mai mare se va împărți în alte două bucăți și se fac cordoane lungi și subțiri, care se vor împleti și ele.

Partea mai mică se va întinde pe masă, cu sucitorul, încât să acopere tava în care se va coace pasca. Împletitura decorativă se va pune pe margine și se lasă 15 minute la dospit.

Mod de preparare umplutură

Primul pas este acela de a separa ouăle, albușurile se vor bate spumă cu un praf de sare. Restul ingredientelor se vor amesteca separat. Albușurile vor fi adăugate la restul compoziției, prin amestecare.

Mod de coacere

Umplutura se va unge cu un ou bătut înainte de a pune umplutura în aluat. Aceasta urmează să fie turnată în tavă. Se va cooace 20 minute la 180 de grade Celsius, apoi 10-15 minute la 150 de grade Celsius. Se va scoate din cuptor și se poate tăia în felii. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Poftă bună!

Rețetă de cozonac

4 rețete ușor de gătit pentru sărbătoarea Înălțării Domnului 2023! Ce preparate gustoase pot pune credincioșii pe mese în această zi?

4 rețete ușor de gătit pentru sărbătoarea Înălțării Domnului 2023! Ce preparate gustoase pot pune credincioșii pe mese în această zi?

Ingrediente pentru cozonac

6 gălbenușuri

1 kg faină

18 g sare

200 g zahăr

500 ml lapte

coajă rasă de lămâie și portocală

1 lingura esență vanilie

2 plicuri drojdie uscată

90 ml ulei

1 ou pt uns

Ingrediente pentru umplutură

150 ml lapte

50 g zahăr

300 g ciocolată amăruie

Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Ce se dă de pomană în această zi? Puțini credincioși știu, de fapt, acest lucru!

400 g nucă tocată grosier

stafide sau rahat (după preferințe)

Ingrediente pentru decor:

semințe de susan

Mod de preparare. Cum frământăm cozonacul?

Primul pas în pregătirea cozonacilor este acela de a cerne făina în vasul în care urmează să pregătim aluatul. Peste făină vom turna sare și zahăr și le vom amesteca. Urmează să încălzim laptele, iar în el vom pune coaja de citrice, esență de vanilie și gălbenușuri.

Le vom omogeniza, iar peste ele adăugăm drojdia. Lichidul pe care îl obținem îl turnăm în făină și începem frământatul.

În primă fază vom obține un aluat destul de lipicios. Prin adăugarea uleiului vom obține un aluat care se va desprinde ușor de mâini.

Este foarte important ca uleiul să îl adaugăm trepat. Din cei 90 ml de ulei la frământat folosim doar 70 de ml, restul îl folosim când vom modela cozonacii, ungem blatul de lucru cu el.

Pentru a frământa aluatul, ne trebuie în jur de 20 de minute. Aluatul îl vom modela sub formă de bile și îl lăsăm la odihnit aproximativ 10 minute, acoperit cu folie alimentară.

Următorul pas este acela de a lua două tăvi pe care le vom acoperi cu hârtie de copt. Aluatul îl punem pe blatul de lucru uns cu ulei și îl vom împărți în patru părți.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ulterior vom întinde fiecare parte sub formă de foaie dreptunghiulară pe care întindem un sfert din crema de ciocolată.

Vom presăra nuci, stafide și rahat. Vom rula foaia și o lăsăm deoparte. În acest fel vom proceda și cu restul de aluat.

Împletim câte două bucăți și le punem în tăvi. Deasupra stropim cu puțină apă și băgăm tăvile într-o pungă mare de plastic pe care o legăm bine la gură.

Vom lăsa cozonacii la dospit până își vor dubla volumul. După ce au dospit, îi vom unge cu ou și decorăm cu susan.

Coacerea cozonacului:

Îi bagăm la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ 45-50 de minute.

Aceștia trebuie să fie rumeni și să treacă testul scobitorii. 

Rețetă de salată de cartofi și ouă

În ziua Înălțării Domnului poți opta pentru o rețetă simplă desalată de cartofi și ouă.

Ingrediente necesare

  • 5 cartofi noi
  • 10 roşii cherry
  • 2 ouă
  • o mână de fasole verde
  • 100 g de măsline
  • 100 grame de ton
  • 50 g de capere
  • o ceapă
  • pătrunjel
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Primul pas este acela de a fierbe ouăle și cartofii. Ulterior  se taie rondele, după care se lasă la fiert și fasolea verde. Se taie roșiile cherry felii.

Toate ingredientele trebuie așezate pe un platou și se adaugă ceapa tăiată, tonul și măslinele. Se adaugă sare și piper după gust.

Rețetă friptură de miel

4 rețete ușor de gătit pentru sărbătoarea Înălțării Domnului 2023! Ce preparate gustoase pot pune credincioșii pe mese în această zi?

4 rețete ușor de gătit pentru sărbătoarea Înălțării Domnului 2023! Ce preparate gustoase pot pune credincioșii pe mese în această zi?

Ingrediente

o pulpă de miel (de preferat pulpa din spate);

2 kg cartofi noi; 

6-7 căței mari usturoi;

1 pahar mare vin alb;

o cană de apă;

50 ml ulei de măsline sau floarea-soarelui;

2-3 crenguțe rozmarin (opțional);

2-3 crenguțe maghiran proaspăt (opțional);

sare;

piper.

Mod de preparare friptură de miel la cuptor cu legume

Primul pas pentru a prepara această rețetă este acela de a spăla pulpa de miel foarte bine. Aceasta trebuie să fie ștearsă cu un șervețel de bucătărie. Ulterior se curăță usturoiul și se taie bastonașe. Pulpa trebuie înțepată cu un cuțit ascuțit, pe ambele părți, iar în găurile formate se pune usturoiul. Carnea de miel trebuie unsă cu ulei, apoi frecată cu sare și piper. Se pune în tavă, care a fost unsă înainte cu ulei. Totul se va adăuga în tavă, cu un pahar de vin, o cană de apă și se așează pe o bucată de carne câteva crenguțe de rozmarin și de maghiran.

Totul trebuie acoperit cu folie de aluminiu și se bagă la cuptorul preîncălzit. Tava se va scoate după 30 minute și se întoarce friptura pe partea cealaltă. Se va înveli și se bagă încă 30 minute în cuptor.

Se va scoate, se întoarce din nou și se adaugă în tavă și cartofii noi. Aceștia trebuie să fie întregi, spălați bine, dar necurățați. Se vor adăuga crenguțe de rozmarin și maghiran. Tava se va băga 30 minute la cuptor. După cele 30 de minute, friptura se va mai lăsa puțin timp la rumenit. În acest timp, trebuie să urmărim ca sosul din tavă să nu scadă, iar dacă acest lucru se întâmplă, trebuie să mai adăugați apă călduță amestecată cu vin.

De preferat ar fi ca din 10 în 10 minute să ungeți carnea cu o pensulă pe care puneți sosul din tavă. După rumenire, friptura poate fi scoasă și servită! Poftă bună!

Citește și: 4 rețete delicioase cu leurdă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si