Asasinarea lui John Lennon pe 8 decembrie 1980 este cu siguranță unul dintre cele mai îngrozitoare momente din lumea muzicii rock. 

John Lennon a fost unul dintre fondatorii legendarei trupe The Beatles

În urmă cu 41 de ani, moartea lui John Lennon, fondatorul trupei legendare „The Beatles” a șocat o lume întreagă și, mai ales, o generație care crescuse cu idealurile de non-violență, care au inspirat unul dintre cele mai de succes albume ale sale, „Imagine” (1971), al cărui single cu același nume a devenit un imn internațional al pacifismului.

Însă, moartea lui Lennon a avut loc tocmai când cântărețul se întorsese în lumea muzicală după o pauză de 5 ani.

Pe 8 decembrie 1980, John Lennon a fost împușcat de patru ori de Mark Chapman la New York. După 40 de ani ucigașul și-a cerut scuze față de văduva Yoko Ono. 

41 de ani de la asasinarea lui John Lennon. Care a fost motivul real al crimei

41 de ani de la asasinarea lui John Lennon. Care a fost motivul real al crimei

[Sursa foto: Facebook ]

Citeste si: 30 de ani de la moartea lui Freddie Mercury. Cui i-a lasat averea vocalistul trupei Queen

Pe 8 decembrie 1980, John Lennon a fost asasinat în fața apartamentului sau din New York Manhattan

În ziua de 8 decembrie 1980, celebrul fotograf de portrete Annie Leibovitz fusese în casa cuplului Lennon pentru a face o ședință foto pentru coperta revistei „Rolling Stone” și realizase celebra fotografie în care Lennon o îmbrățișează și o sărută pe Ono, în schimb complet îmbrăcată în negru. 

Apoi, Lennon și Ono au acordat un interviu postului radio RKO, DJ-ul Dave Shaolin venind din San Francisco pentru a vorbi cu ei în apartamentul lor din emblematica clădire „The Dakota” din New York.

John Lennon a povestit jurnaliștilor că își dorește să își cânte noile melodii live întrucât simte că nu a avut niciun turneu adecvat ca artist solo. „Sunt atât de înfometat să compun melodii din cauza felului în care mă simt.
Vreau să înregistrez mai mult cântece înainte să plec în turneu. Așa că mi-aș dori să lansez cel puțin încă un album înainte de a lua acea decizie”,
declara John Lennon.

Lennon a încheiat discuția prin semnarea unui autograf pentru Shaolin, spunându-i că „știi, și eu sunt fan al oamenilor. Îmi place să semnez cărțile lor când mi le dau și toate lucrurile astea”.

41 de ani de la asasinarea lui John Lennon. Care a fost motivul real al crimei

41 de ani de la asasinarea lui John Lennon. Care a fost motivul real al crimei

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: George Enescu: 10 curiozități si lucruri despre viața celui mai mare compozitor român

Astfel, după încheierea interviului Lennon și Ono au ieșit din „The Dakota” în jurul orei 17:00 pentru a merge la Hit Factory, studioul aflat în cealaltă parte a orașului, ca să înregistreze o melodie pe care voiau să o lanseze înainte de Crăciun.

După care, cei doi au trecut prin mulțimea obișnuită de fani care au început să se strângă în jurul clădirii în care locuiau după ce Lennon și-a făcut revenirea publică.



Unul dintre fani i-a oferit o copie a albumului  Double Fantasy  și Lennon a semnat-o, după cum tocmai relatase că îi face plăcere să o facă. Însă, acel fan era chiar Mark David Chapman.

Astfel, în noaptea de 8 decembrie 1980, Lennon se afla în compania soției sale, Yoko Ono: cei doi se întorceau în apartamentul lor din Dakota Building, chiar în fața uneia dintre intrările în Central Park pe strada 72/ A, după o zi plină de activități.

La 22:50, ora New York-ului, Chapman s-a apropiat de intrarea în Dakota Building. După ce Lennon și Ono au intrat, bărbatul a scos un pistol de calibrul 38 și a tras cinci focuri de armă: patru l-au lovit pe Lennon în spate, unul i-a perforat aorta.

John Lennon, fostul membru al trupei Beatles, sângerând, a ajuns cu greu la agentul de securitate și a pronunțat expresia: „M-au împușcat…”, înainte să își piardă cunoștința. Artistul a fost dus imediat de o patrulă de poliție la Roosevelt Hospital, unde a fost declarat mort la ora 23:15. În 1969, Lennon a spus: „Nu mi-e frică să mor, sunt pregătit pentru moarte, pentru că nu cred. Cred că înseamnă doar să cobor dintr-o mașină și să urc în alta”.

Care a fost motivul real al crimei?

Mark Chapman, cel care l-a ucis pe John Lennon a fost condamnat pe viață într-o închisoare din New York. La ultima înfățișare i-a fost refuzată liberarea condiționată pentru a unsprezecea oară după audierea din august. Potrivit BBC, Chapman a declarat că l-a ucis pe Lennon pentru „glorie”. Asasinul a mai declarat că nimic nu poate fi argumentat dacă judecătorii decid să-l țină în închisoare pentru tot restul vieții sale.

„Vreau doar să reiterez că îmi pare rău pentru crima mea. Nu am nicio scuză. A fost pentru glorie de sine. Cred că este cea mai gravă crimă care ar putea fi să faci ceva cuiva nevinovat. A fost extrem de faimos. Nu l-am ucis din cauza caracterului său sau a genului de bărbat care era. Era un om de familie. Era o icoană.

L-am asasinat, ca să-ți folosesc cuvântul mai devreme, pentru că era foarte, foarte, foarte faimos și acesta este singurul motiv și eu căutam foarte, foarte, foarte, foarte mult glorie de sine, foarte egoist. Vreau să adaug asta și să subliniez foarte mult acest lucru. A fost un act extrem de egoist. Îmi pare rău pentru durerea pe care i-am provocat-o [Ono]. Mă gândesc la asta tot timpul.”, a declarat Chapman comisiei de eliberare condiționată de la Wende Correctional Facility din New York.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

41 de ani de la asasinarea lui John Lennon. Care a fost motivul real al crimei

41 de ani de la asasinarea lui John Lennon. Care a fost motivul real al crimei

Însă în timp ce era audiat, Chapman a spus că a ucis artistul de muzică rock în vârstă de 40 de ani pentru „glorie” și că merită pedeapsa cu moartea. El a mai menționat că se gândește la „actul de dispreț” tot timpul și acceptă că își poate petrece restul vieții în închisoare.

În prezent, Mark David Chapman își ispășește condamnarea la închisoare pe viață

După ce l-a împușcat pe John Lennon, Chapman nu a fugit, ci a rămas la locul crimei, așteptând poliția să-l aresteze și citind „De veghe în lanul de secară” (The Catcher in the Rye), un roman din 1951 scris de J. D. Salinger. El a fost acuzat de crimă de gradul doi și a pledat vinovat, apoi a fost condamnat la închisoare pe viață. În 2000, după executarea pedepsei minime de 20 de ani, cererea de eliberare condiționată a fost refuzată.

Totodată, pe 27 august 2020, pentru a unsprezecea oară, un judecător din New York a refuzat eliberarea condiționată a lui Chapman. La 41 de ani de la uciderea lui Lennon, aceasta rămâne încă un mister, chiar dacă Chapman a mărturisit că, în calitate de creștin, a vrut să scape de artist ul care susținuse că Dumnezeu este doar un concept. Tot potrivit unei declarații a bărbatului, Chapman a vrut să scape de cel mai celebru om din lume pentru a se elibera de depresia sa cosmică.

Citeste si: Un star K-pop coreean, condamnat la trei ani de închisoare pentru proxenetism


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si