Însă ceasul biologic nu este singurul responsabil de îmbătrânirea pielii. O serie de factori de mediu, precum poluarea, expunerea la soare, o alimentație săracă în nutrienți benefici pentru piele, consumul insuficient de apă și stresul se numără printre cauzele care pot accelera fenomenul de îmbătrânire.

Totuși, prin adoptarea unor obiceiuri de îngrijire adecvate și evitarea unor factori de risc, este posibil să previi îmbătrânirea precoce a pielii. Iată mai jos care sunt cele mai simple și eficiente metode de a evita îmbătrânirea prematură a tenului.

Folosește produsele de îngrijire potrivite

Primele semne ale îmbătrânirii își pot face apariția pe chip încă de la 30 de ani, sub forma liniilor fine. Însă, de fapt, procesul de încetinire a regenerării celulare la nivelul pielii începe chiar din al doilea deceniu de viață. Acesta este motivul pentru care poți opta pentru produse anti-îmbătrânire chiar de la vârsta de 25-30 de ani. Cremele anti-aging special concepute pentru această vârstă, cum sunt cele din gama de produse Age Specialist, pot ajuta la combaterea pierderii fermității, a apariției petelor, a aspectului tern și la prevenirea liniilor fine. Pe scurt, sunt excelente pentru evitarea îmbătrânirii premature a pielii.

Pentru a încetini fenomenul de îmbătrânire, există câțiva pași esențiali pe care trebuie să îi respecți în rutina de îngrijire:

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

● curățarea și demachierea zilnică- acest gest ajută tenul să scape de impuritățile și toxinele acumulate. Evită produsele de curățare care conțin substanțe agresive, ce ar putea perturba echilibrul natural al pielii

● hidratarea și hrănirea pielii- folosește o cremă hidratantă special concepută pentru tipul tău de ten, pe care o poți asocia cu un serum cu acid hialuronic, pentru a păstra suplețea și tinerețea pielii.

Serumurile cu retinol sau peptide sunt, de asemenea, foarte eficiente, pentru că pot stimula producția de colagen, proteina ce asigură elasticitatea pielii, prevenind astfel apariția ridurilor. Alege produse cu vitamina C și E, antioxidanți puternici care ajută la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi, responsabili, printre altele, de îmbătrânirea cutanată prematură

● exfolierea săptămânală- acest obicei poate conferi tenului un aspect sănătos și luminos, pentru că sunt eliminate celulele moarte, dar este stimulat în același timp și procesul de regenerare celulară. Optează pentru exfolianți blânzi, precum AHA (acid glicolic, acid lactic) și BHA (acid salicilic), în funcție de tipul tău de piele, pentru a evita iritațiile

● tratamentele intensive regulate- măștile cosmetice pot revitaliza pielea, aducând un plus de hidratare. O dată sau de două ori pe săptămână, folosește măști care conțin ingrediente calmante, precum aloe vera sau acid hialuronic, care te pot ajuta în mod eficient să previi apariția semnelor de îmbătrânire pe piele.

Limitează expunerea la soare

Radiațiile ultraviolete se numără, potrivit specialiștilor, printre principalii vinovați pentru îmbătrânirea prematură a pielii. Expunerea prelungită la soare, mai ales fără a folosi un produs de protecție solară, poate cauza apariția ridurilor, a hiperpigmentării și pierderea fermității pielii. Utilizarea zilnică a unei creme de protecție solară este, deci, esențială pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii. Alege o cremă cu spectru larg, cu SPF de minimum 30, potrivită pentru a-ți proteja pielea de daunele provocate de razele UV.

Evită fumatul

Fumatul este strâns asociat cu îmbătrânirea prematură a pielii. Motivul este acela că încetinește circulația sangvină, iar astfel privează pielea de oxigen și de nutrienți esențiali. În plus, substanțele din fumul de tutun pot deteriora colagenul și elastina care asigură fermitatea și elasticitatea pielii.

Gestionează stresul

Stresul cronic poate avea efecte nocive asupra întregului organism, inclusiv asupra pielii. Explicația este aceea că stresul exacerbează procesele inflamatorii, iar astfel este accelerat fenomenul de îmbătrânire. Tehnicile de gestionare a stresului, de exemplu, meditația, exercițiile de respirație profundă, yoga, pot ajuta la menținerea unui ten sănătos și cu aspect întinerit.

Adoptă o alimentație anti-aging

O alimentație dezechilibrată, bogată în zaharuri și grăsimi saturate, poate contribui la îmbătrânirea precoce a pielii. Fenomenul de îmbătrânire poate fi încetinit și din interior, printr-o alimentație echilibrată, bogată în antioxidanți din fructe și legume cât mai variate și colorate, dar și din ceai verde și ciocolată neagră. Aceștia pot ajuta la protejarea pielii de daunele cauzate de factorii de mediu, precum poluarea și expunerea la soare. Adaugă în alimentație acizi grași esențiali Omega-3 din pește gras, semințe și fructe oleaginoase, precum și proteine slabe de calitate și nu uita să te hidratezi corespunzător.

Evită sedentarismul

Lipsa activităților fizice cotidiene poate afecta circulația sangvină din organism, lucru care se reflectă și la nivelul pielii. Exercițiile fizice regulate favorizează o circulație bună, aducând nutrienți esențiali pielii și contribuind la menținerea fermității acesteia.

Îmbunătățește calitatea somnului

Somnul insuficient sau de proastă calitate poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii. În timp ce dormi, pielea se regenerează și se repară, de aceea este foarte important să te asiguri că beneficiezi de un somn de calitate.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Dacă vrei să previi îmbătrânirea prematură a pielii este necesar să acționezi pe mai multe planuri, combinând obiceiuri de viață sănătoase cu produsele de îngrijire potrivite. Dacă acționezi din timp, vei limita efectele procesului natural de îmbătrânire și te vei putea bucura de o piele sănătoasă și luminoasă pe termen lung.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
doctorulzilei.ro
Apneea în somn Apneea în somn
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si