Close sidebar
Close sidebar

A fost decernat Premiul Nobel pentru Pace: 343 de persoane au fost nominalizate

Premiul Nobel pentru Pace pe 2022 le-a fost decernat activistului belarus Ales Bialiatski şi organizaţiilor Memorial din Rusia şi Centrul pentru Libertăţi Civile din Ucraina.

Diana Bostan,

Premiul Nobel


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Premiul Nobel pentru Pace din acest an a fost decernat pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, care a intrat acum în cea de-a opta lună, dar şi pe fondul celui de-al treilea an al pandemiei de COVID-19.

Premiul Nobel pentru Pace pe 2022 le-a fost decernat activistului belarus Ales Bialiatski

“Laureaţii premiului pentru pace reprezintă societatea civilă în ţările lor. Au promovat mulţi ani dreptul de a critica puterea şi a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Citeste si: Annie Ernaux a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2022

Citeste si: Un nou cutremur în această dimineață, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Melania Trump spune că este „mândră” de fotografiile cu ea nud: „De-a lungul istoriei artiști au venerat corpul uman”- antena3.ro

Au făcut eforturi extraordinare pentru a documenta crimele de război, abuzurile cu privire la drepturile omului şi abuzul de putere. Împreună demonstrează semnificaţia societăţii civile pentru pace şi democraţie”, a precizat Comitetul Nobel.

Anul trecut premiul a fost împărțit între jurnalista filipino-americană Maria Ressa şi jurnalistul rus Dmitri Andreyevich Muratov 

343 de persoane au fost nominalizate, iar printre favoriţi se aflau activista suedeză Greta Thunberg, Volodimir Zelenski, opozantul rus Alexeki Navalnîi, Papa Francisc, opozanta belarusă Svetlana Ţihanuskaia sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Citeste si: Premiul Nobel pentru Chimie 2022. Pionierul "chimiei clic", la al doilea premiu Nobel din carieră

Premiul Nobel pentru Pace valorează 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro). 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI