Close sidebar
Close sidebar

Acordurile de comerţ şi investiţii dintre Vietnam şi UE au fost semnate. 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam vor fi eliminate

Ministrul Oprea a semnat în numele Uniunii Europene, Acordul de Comerţ Liber (ACL) şi Acordul privind Protecţia Investiţiilor (API) între UE şi Vietnam.

Redactia Stirile Kanal D,


DISTRIBUIE
acest articol

Ministrul Ştefan-Radu Oprea a semnat duminică, în numele Uniunii Europene, Acordul de Comerţ Liber (ACL) şi Acordul privind Protecţia Investiţiilor (API) între UE şi Vietnam, primul urmând a reduce semnificativ barierele netarifare existente şi va deschide companiilor din UE accesul pe piaţa vietnameză a comerţului cu servicii şi a achiziţiilor publice, în timp ce al doilea acord va consolida protecţia investiţiilor UE în Vietnam.

Ceremonia a avut loc la Hanoi, capitala Vietnamului, potrivit news.ro.

Ştefan-Radu Oprea a participat la ceremonie în calitate de preşedinte în exerciţiu al Consiliului Afaceri Externe – Comerţ, alături de Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerţ. În numele Vietnamului au semnat Tran Tuan Anh, ministrul Industriei şi Comerţului, şi Nguyen Chi Dung, ministrul Planificării şi Investitiilor, se arată într-un comunicat al ministerului remis News.ro.

”Semnarea celor două acorduri cu Vietnamul transmite un semnal puternic privind angajamentul UE cu privire la promovarea comerţului liber, bazat pe reguli, către partenerii săi asiatici.

Aceste acorduri aduc avantaje şi oportunităţi foarte mari pentru consumatorii, angajaţii şi companiile din UE şi din Vietnam”, a declarat ministrul Ştefan-Radu Oprea.

 

Citeste si: VIDEO| Constanța, salvată cu bani de la UE

Citeste si: BREAKING NEWS! Cutremur în urmă cu câteva minute în România! Ce magnitudine a înregistrat și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

ACL este unul dintre cele mai ambiţioase acorduri comerciale încheiate de UE cu un stat în curs de dezvoltare şi are ca scop eliminarea a 99% din taxele vamale. 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam vor fi eliminate odată cu intrarea în vigoare, restul taxelor vamale fiind excluse treptat în decursul a 10 ani.

De asemenea, taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporţie de 71% odată cu intrarea în vigoare, restul taxelor urmând a fi excluse treptat, într-o perioadă de până la şapte ani.

Acordul de comerţ liber UE-Vietnam este un acord de ”nouă generaţie” care conţine prevederi importante referitoare la protecţia proprietăţii intelectuale, liberalizarea investiţiilor şi dezvoltarea durabilă. Totodată, ACL include angajamentele de implementare a standardelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (precum libertatea de asociere şi interzicerea muncii copiilor) şi de implementare a convenţiilor ONU privind lupta împotriva schimbărilor climatice sau protecţia biodiversităţii.

Negocierile dintre cele două părţi au început în iunie 2012 şi au fost finalizate în decembrie 2015. În august 2018, UE şi Vietnam au convenit asupra textelor finale ale ACL şi API.

Citeste si: Secretarul general al ONU cere să se ia măsuri urgent pentru evitarea unei catastrofe climatice

Pe data de 25 iunie 2019, Consiliul UE a adoptat decizia de semnare a două acorduri.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

Ca parte a mandatului semestrial, România a avut ca prioritate semnarea acestor două acorduri.

În urma avizului Curţii Europene de Justiţie (CJUE) din mai 2017, Comisia a decis să propună două acorduri separate şi anume: un Acord de Comerţ Liber care conţine domenii aflate în competenţa exclusivă a UE şi, prin urmare, necesită aprobarea Consiliului UE şi a Parlamentului European în vederea intrării în vigoare; un Acord privind Protecţia Investiţiilor (IPA) care va trebui să treacă prin procedurile naţionale de ratificare ale tuturor statelor membre UE înainte de intrarea în vigoare. Aşadar, se prevede ca orizontul de timp pentru punerea în aplicare a acestui acord să fie mult mai lung.

Vietnam este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), după Singapore, cu un total de 47,6 miliarde de dolari pe an din comerţul cu bunuri şi 3,6 miliarde de dolari din comerţul cu servicii. În timp ce stocurile UE de investiţii în Vietnam sunt reduse, cu o valoare de 8,3 miliarde de euro în 2016, un număr din ce în ce mai mare de companii europene se stabilesc în această ţară pentru a acoperi regiunea Mekong.

Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicaţii, îmbrăcăminte şi produse alimentare. UE exportă în Vietnam maşini şi echipamente de transport, produse chimice şi produse agricole.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI