Executivul condus de Nicolae Ciucă s-a întrunit miercuri în şedinţă de Guvern, de la ora 10.00, pe ordinea de zi fiind și aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă privind posibilitatea amânării ratelor la creditele bancare.

Citeste si: Cea mai controversată modificare fiscală care intră în vigoare la 1 august

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr.

90/2022 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de bănci şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori poate fi văzut aici.

UPDATE. Ministrul de Finanțe: Guvernul vine în sprijinul cetăţenilor şi al companiilor 

Executivul a aprobat miercuri Normele Metodologice pentru aplicarea Ordonanţei 90/2022, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

"Astăzi au fost aprobate normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei 90/2022 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit. Din momentul publicării acestor norme în Monitorul Oficial, atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice pot accesa şi acest instrument cu care statul, Guvernul, vine în sprijinul cetăţenilor şi al companiilor privind o facilitare, un moratoriu de amânare a datelor între o lună şi nouă luni pentru cei care sunt într-o situaţie dificilă", a declarat ministrul.

Românii cu probleme financiare pot amâna ratele până la 9 luni

Perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare şi amânare la plată a ratelor scadente din creditele ipotecare se stabileşte pe baza opţiunii debitorului şi este cuprinsă între una şi nouă luni, se arată în proiectul de lege.

Citeste si: Indicele ROBOR nu se oprește din creștere

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

O măsură similară a fost adoptată de Guvernul României imediat după declanșarea pandemiei de coronavirus, când foarte mulți români au avut probleme de ordin financiar și s-au temut că nu își mai pot plăti ratele la timp.

Citeste si: VIDEO| Milioane de români sunt blocați într-un cerc vicios: sunt prea săraci ca să își permită minimul necesar așa că recurg la cardurile de credite care le fac o gaură și mai mare în buzunare

Analiștii financiari atrag atenția că amânarea ratelor la credite nu se face fără costuri adiacente, băncile percepând anumite dobânzi la dobânzile deja existente, iar perioada de plată se va extinde corespunzător. 

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești ca să amâni rata bancară

Românii cu credite ipotecare pot să își suspende rambursarea ratelor, dobânzilor şi comisioanelor scadente numai pentru creditele care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:

- au fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;

- data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei solicitării suspendării obligaţiilor de plată;

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

- nu au înregistrat restanţe în ultimele şase luni înainte de data solicitării suspendării obligaţiei de plată şi nu înregistrează restanţe nici la data solicitării de suspendare a obligaţiilor de plată.

Cum poți să îți amâni ratele bancare

Ministrul Finanțelor a subliniat că cetăţenii se vor putea duce la bancă cu o declaraţie pe proprie răspundere că le-au crescut cheltuielile în ultimele 3 luni cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut, pentru a beneficia de această facilitate, dar a reiterat că cei care pot să îşi plătească ratele să o facă şi să încerce să treacă la o dobândă fixă.

"Evident trebuie să ia în calcul că pot beneficia de această amânare a ratelor, numai că la final vor trebui să plătească ratele care au fost amânate şi, evident, dobânda acumulată.(...) Deci, practic, oricare dintre cetăţenii care într-adevăr au o problemă (nu este o măsură pe care s-o faci dacă poţi să-ţi plăteşti ratele, cel mai bine ar fi să poţi să-ţi plăteşti ratele şi dacă se poate, să găseşti chiar o trecere la dobândă fixă pentru următoarea perioadă, pentru că dobânzile vor mai creşte, nu mă ascund să spun lucrul acesta) dacă te afli chiar în dificultate, poţi să te duci la bancă cu o cerere, o declaraţie pe propria răspundere, evident, să nu ai o cerere de finanţare în curs sau o restructurare de credit în ultima perioadă, şi atunci vei beneficia de această măsură", a explicat Adrian Câciu.  

Întrebat dacă cei care vor apela la această măsură nu vor fi trecuţi pe "o listă neagră" şi nu vor avea dificultăţi în accesarea altui credit, ministrul şi-a exprimat speranţa să nu se ajungă acolo.

"Eu spun că Banca Naţională va gestiona, pentru că acest lucru se face şi cu sprijinul Băncii Naţionale, care chiar emite nişte reglementări pentru bănci în scopul ajutării ca măsura să fie una operaţională şi bună pentru cei care apelează la ea. Eu cred că nu ajungem acolo. Haideţi să vedem cum funcţionează. Aceste black list-uri sunt într-adevăr o situaţie pe care o bancă o poate face, dar să nu uităm că România are un sistem bancar competitiv, iar pentru o problemă pe care ai păţit-o, nu din cauza ta, ci din cauza unei situaţii generale care poate fi dovedită până la urmă cu documente, eu cred că un cetăţean nu trebuie, să spun aşa, trecut pe o listă neagră", a punctat Adrian Câciu. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si